promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mindenkire a frászt hozta a hajó alá beúszó valami, amit a kutatók 3 millió éve kihalt Megalodonként azonosítottak
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A veszélyes szituáció ellenére nem fogták menekülőre a dolgot, és jól tették.

A Megalodon már Hollywoodot is számtalanszor megihlette, és nem véletlenül, hiszen a pliocén korban kihalt óriásfogú cápa az ősi vizek korlátlan hatalmú ragadozója volt. A valaha létezett egyik legnagyobb húsevő gerinces hossza a 18 métert is meghaladhatta, de ezt a töredékes csontváza miatt nehéz megállapítani.

Elképzelhetjük a kutatók elképedését, amikor a közelmúltban egy ehhez hasonló, nagyjából 15 méteres, 40 tonnás szörny került a radarképükre. Az Atlanti-óceán vizét tanulmányozó amerikai tudósok hajója alatt elhúzó szörnyet nehéz is lett volna másképp értelmezni, mint egy ősi, itt maradt Megalodonként.

Az Instagramra kiposztolt fotón egy laikus számára is azonnal feltűnik a hatalmas, vörös massza, amelyet az egyébként is cápákra leső szakemberek először őslényként azonosítottak. Mielőtt azonban világgá kürtölték volna a szenzációt, természetesen vártak egy kicsit – és milyen jól tették!

A massza ugyanis idővel oszladozni kezdett, és kiderült, hogy csupán egy jókora raj közönséges makréla állomásozott szabályos rendben a kutatóhajó alatt. Furcsa is lett volna, ha legalább 3 millió éves szünetet követően egy Megalodon újra felbukkant volna a Földünkön.

Az Instán kommentelőket persze szintén felvillanyozta a hír, de csak 10 másodpercre, mert utána ők is rájöttek a turpisságra, ami a kutatókat is megtévesztette. Egy óriásfogú cápával való közeli találkozás egyébként aligha ért volna szerencsés véget, mert a szörny 3 méteresre is ki tudta tátani a száját, amelyben tűéles fogak sorakoztak.

Nem is olyan régen, 2020-ban Dél-Karolinában megtalálták az egyik fosszilizálódott fogát, amely közel fél kilót nyomott. Tengeri emlősöket harapott szét vele, a kisebb bálnák sem érezhették biztonságban magukat mellette.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás