promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Óriási világszenzáció: a japánok elképesztő dolgot találtak a Földtől 300 millió kilométerre található bolygóról származó mintában
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ez pedig egy régi elméletet magyarázhat meg.

Nemrég jelentette be a JAXA, azaz a japán űrügynökség, hogy különleges dolgot találtak egy a Hajabusza-2 űrszonda által nemrégiben a Földre hozott törmelékben. A törmeléket egy, a Földtől 300 millió kilométer távolságra lévő bolygóról hozták, és a súlya csupán 5,4 gramm. A nagy találatról a Guardian cikke nyomán a magyar Qubit is beszámolt. A felfedezés amúgy egy nagyon régi elméletnek adhat újra táptalajt, miszerint a földi élet egyes feltételei nem is a Földön alakultak ki, hanem a Földön kívülről érkeztek, valahonnan a távoli világűrből.

Szinte hihetetlen, de ez az első felfedezés, hogy tényleges vizet fedeztek fel a Föld közelében lévő Ryugu kisbolygóról. A JAXA szondája, a Hajabusza-2 amúgy még 2018-ban ért el a gyémántalakú kisbolygóhoz, majd 2020 decembérben landolt a Földön, méghozzá a dél-ausztráliai sivatagban. A szonda komoly megfigyeléseket is végzett a kisbolygó összetételét vizsgálva, majd a szakértők a számok és megfigyelések alapján megállapították, hogy a kisbolygó korábban egy másik, és nagyobb kisbolygó része lehetett. 

A kisbolygó széntartalmú és karbonátos kőzetekben gazdag. Korábban már más tudományos felfedezések során is fontos információkkal szolgáltak a bolygóról érkező leletek, így többek között arra is bizonyítékot nyújtottak, hogy feltételezhető, hoyg a földi élet kialakulásához nélkülözhetetlen aminosavak az űrben jöhettek létre.

Így tehát a mostani nagy felfedezés kapcsán alképzelhető azaz elmélet, miszerint a Földön több milliárd évvel ezelőtt úgy jöhettek létre az óceánok, hogy a Föld a Ryuguhoz hasonló kisbolygókkal ütközött össze. Ez pedig most közvetlen bizonyíték erre az elméletre, amely már régóta tartja magát a tudományos világ berkein belül.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás