promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Naprendszerünk tele lehet idegen civilizációk szemetével, és már csak idő kérdése, hogy rábukkanjunk néhányra
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy érdekes objektumot már elszalasztottunk, nem kellene tehát megismételni a bakit.

2017 őszén óriási tudományos szenzációt keltett, amikor a csillagközi térből egy hatalmas és szokatlan formájú objektum érkezett a Naprendszerünkbe. A hagyományos ábrázolásával ellentétben ez hihetetlenül lapos, ugyanakkor elképesztően hosszú volt, vagyis olyan formájú, amit a természet aligha alkothatott.

Meglepő, hogy egy ilyen tárgy képes volt túlélni a hosszú utazást, ráadásul a Naprendszerünkből is továbbhaladt. Bár hivatalosan üstökösnek vagy aszteroidának gondolják, sok tudós szívesebben használja rá az Oumuamua nevet, és ők úgy vélik, hogy egy idegen civilizáció alkotta, és talán napvitorla vagy más „elvesztett” alkatrész lehet.

Ha ezen ötlet mentén haladunk tovább, akkor eljuthatunk addig a következtetésig, hogy a Naprendszerünk tele lehet idegen civilizációk „űrszemetével”. Így már csak karnyújtásnyira vagyunk attól, hogy néhányat megtaláljunk – akár itt, a Földön, bebizonyítva, hogy nem mi vagyunk az univerzum egyetlen lakói.

Ez a bizonyos „szemét” nem feltétlenül kézzelfogható, hanem például kóbor rádiójel is lehet, hiszen az emberiség is rengeteg ilyet bocsát ki az űrbe. 2021 nyarán az amerikai Harvard Egyetemen elindították a Galileo Projektet, amely kifejezetten a Föd közelében (feltehetően) fellelhető objektumok felkutatására irányul.

Ritka nagy szerencse kell ahhoz, hogy az Oumuamuához hasonló tárgyat észleljünk ismét, ám ha egy ilyen összeütközik a bolygónkkal, akkor a maradványokat a talajról/talajból már könnyebben meg lehet keresni, de szervezetten még nem foglalkoztunk ezek felkutatásával.

2014 legelején például Pápua Új-Guinea közelében csapódott a földbe egy feltehetően csillagközi objektum, amely a CNEOS 2014-01-08 nevet kapta. A 45 centis „meteoritot” már a sebessége is leleplezte, hiszen a nála mért 60 km/s csak úgy alakulhatott ki, ha egy másik naprendszerből érkezett. A darabkáit a Csendes-óceán mélyéről kellene kihalászni, ami nem lesz könnyű feladat.

Érdemes volna a Föld körül keringő idegen szatelliteket is azonosítani, erre pedig a Vera C. Rubin csillagvizsgáló műszerei alkalmasak lesznek. Ez képes kiszűrni a kicsi, gyorsan mozgó, akár szabálytalan pályán haladó objektumokat, amivel nagy lépést tehetünk előre az idegenek megismerésében.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás