promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mindössze három kérdésből áll a világ legrövidebb IQ-tesztje, mégis 10-ből 8-an elbaltázzák
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Tegyél próbát magaddal! Nem lesz könnyű.

A magas IQ-jú emberekre általában csodálattal tekint a társadalom, pedig az intelligenciahányados önmagában nem elegendő ahhoz, talán nem is feltétele annak, hogy valakit értékes személynek tartsunk.

Ez egy viszonyító szám, amely azt mutatja meg, hogy egy illető pillanatnyi értelmi képessége hogyan viszonyul az azonos életkorú, átlagos értelmi képességekkel rendelkező személyekéhez. Ha tehát egy 8 éves gyerek magas IQ-val rendelkezik, az nem jelenti azt, hogy lepipálja a felnőtteket, hanem csupán a saját korosztályából emelkedik ki.

Az intelligencia számszerűsítésére nagyjából egy évszázada léteznek kiforrott tesztek, amelyek közül kétségkívül az a mindössze 3 kérdésből álló sorozat az egyik legérdekesebb, amely az alábbiakban olvasható.

Próbára mered tenni magad? Figyelmeztetünk előre, hogy nem lesz könnyű, az emberek 83 százaléka elbukik rajta, de a végén eláruljuk a megoldásokat is.

  1. Egy ütő és egy labda együttesen 1 dollár 10 centbe kerülnek. Az ütő kereken 1 dollárral drágább a labdánál. Mennyibe kerül a labda?
  2. Ha 5 gépnek 5 percbe kerül 5 ketyere legyártása, akkor mennyi időbe telik 100 gépnek 100 ketyere elkészítése?
  3. Egy tóban vízililiomok élnek. Minden egyes nap a növényzet területe megduplázódik. Ha 48 nap alatt borítják be teljesen a tavat, mennyi időbe kerül, hogy félig borítsák be?

És akkor jöjjenek a megfejtések:

1. A labda 5 centbe kerül, az ütő pedig kereken 1 dollárral többe, azaz 1 dollár 5 centbe, mert csak így jön ki az 1 dollár 10 centes végösszeg.

2. 100 gép 5 perc alatt készít el 100 ketyerét. Miért? Ha 5 gép 5 perc alatt gyárt le 5-öt, az azt jelenti, hogy mindegyiknek 5 perc kell 1 ketyere előállításához. Tehát 100 gép 5 perc alatt készít el 100 ketyerét.

3. A liliomok a 47. napon borítják be félig a tavat, hiszen másnapra ez megduplázódik, és így már a teljes felületet beborítják.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás