promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarok millió csodálják ezt a képet, ám a valóság más: így néz ki igazából a Windows XP világhíres háttérképe
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Windows XP elsődleges háttérképe volt, mindenki retinájába égett legalább háromszor minden nap.

A Windows XP talán a világ legismertebb operációs rendszere, amelyet még az is ismer, aki lehet, hogy életében sosem dolgozott már vele. Legendák szólnak róla, és bizony legendák szólnak az ikonikus háttérképéről is, amely egy gyönyörű mező, fényes nappal, zöldben. Az XP amúgy 2001-ben jelent meg a piacon, és a nevében gondosan előretolt XP az angol experience, azaz élmény szó rövidítése.

Ha a nevet meghalljuk, szinte biztos, hogy beugrik a zöld mező, és talán még a fülünkben is felcsendül a nyitómuzsika, amikor bejelentkeztünk. Az alapértelemzett háttérkép amúgy Magyarországon Lanka néven került be a popkulturális köztudatba, a nagyon éles színek után pedig szinte lehetetlen rá nem emlékezni.

A képet amúgy a National Geographic egyik fotósa, Charles “Chuck” O’Rear készítette, aki munkája során a világ számos pontján megfordult, mégis a borvidékek lankás tájai lettek a kedvencei, ezeket imádta a legjobban fényképzni. A Lanka névre hallgató fotó 1996-ban készült még, amikor O'Rear épp Kaliforniában lakott, egy olyan lankás tájon, amelybe beleszeretett egykor.

A képet végül a Microsoft elképesztően nagy összegért vette meg, bár az sosem derült ki, hogy pontosan, forintokra levetítve mit jelent ez az összeg, de O'Rear több magazinnak is megszólat már az árral kapcsolatban.

A kép tehát Kalifornia déli részén készült, egy borvidéken, amely hogyan is néz ki a valóságban? Pontosan ilyen egyszerűen:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás