promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
The Last of Us Part I  - Egy PlayStation remekmű újraolvasása
Borítókép:  Sony PlayStation
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Skyrimhez, a GTA V-höz vagy a Resident Evil 4-hez hasonlóan ez is egyike azoknak az időtálló játékoknak, amelyek megengedhetik maguknak, hogy több generáción keresztül jelenjenek meg. Alig 9 éves, és a konzolok harmadik generációjára érkező The Last Of Us csatlakozik ehhez a zárt, de talán már túl nagy körhöz. Szóval, a Remake vajon felér az eredeti remekműhöz?

Az eredetileg 2013-ban PS3-ra megjelent, majd PS4-re remasterelt The Last of Us Part I a Naughty Dog híres játékának harmadik változata. Miután elkészült a sorozat második epizódja, a stúdió most úgy döntött, hogy teljesen átdolgozza az első opuszt, hogy ragaszkodjon a PS5 szabványaihoz, és a legkevesebb, amit mondhatunk, hogy az eredmény megéri az újrajátszást. És nem véletlenül, a teljes 3D-s modellek és környezetek újjá lettek tervezve, és most új textúrákat is kaptak. Ha ehhez hozzáadjuk az új fényeffektusokat, a lenyűgöző részecskekezelést, akkor a Sony legújabb konzoljának egyik legszebb játékát kapjuk.

A táj például sokkal gazdagabb, mint korábban. Az égbolt és a tájak a horizonton lélegzetelállítóak, a víz és annak tükröződései kezelése is elképesztően szép. Végül meg kell jegyezni, hogy a The Last of Us Part 1 4K/60 fps-ben fut, és hogy az egészbe tökéletesen integrálódnak a DualSense funkciók és a 3D-s hangzás.

 

Egy remake az elmélyülésért

Először is, szögezzük le, hogy a The Last of Us 1. részének története nem változott, ami nagyszerű, mert a narratíva a cím erőssége. Ha nem ismered a játékot, tudnod kell, hogy Joel szerepében fogsz játszani, akinek egy zombiktól hemzsegő posztapokaliptikus világban kell túlélnie. A kaland során végig Ellie, egy fiatal tinédzser kíséri, akit mindenáron meg kell védenie. A történet érdekessége, hogy a két szereplő közötti kapcsolat alakulása. Vedd figyelembe, hogy az átvezető filmek sokkal realisztikusabbak ebben a remake-ben, és ez nagyban elősegíti az elmélyülést. Mindez az új, modernebb kameraszögeknek és a 3D modellek vágott jelenetekben való használatának köszönhető, ami lehetővé teszi a filmes és a játékmenet közötti átmenet gördülékenyebbé tételét.

A The Last of Us 1. részének másik újdonsága a Motion Matching használata. Nagyjából ez a technológia lehetővé teszi, hogy a színészek előre felvett mozdulatainak egész halmazát használjuk, és a megfelelő pillanatokban indítsuk el őket. Joel például hajlamos a falaknak támaszkodni, miközben sétál, vagy megvakarja a fejét a mélyebb szakaszokon. Hasonlóképpen, amikor a sötétben mozog, észre fogod venni, hogy hősünk sokkal inkább résen van, és a legkisebb veszélyre is figyel. Az NPC-k is gyorsan reagálnak, például amikor a fáklyát az arcukba irányítod. Ez talán nem tűnik nagy dolognak, de számomra ez azonnal szembetűnt, amint elkezdtem játszani, és még inkább megerősíti a játékba való belemerülést.

 

Játékmenet és DualSense

Ami a játékmenetet illeti, a dolgok sem változtak sokat, hiszen nem tehetsz többet, mint az eredeti verzióban. Kár érte. Továbbá nem találom túl intuitívnak, hogy az R1 megnyomásával kell futni, míg a legtöbb más játékban az L3-at használod. Szerencsére elég sok hozzáférhetőségi lehetőség van, amelyek lehetővé teszik a vezérlő gombjainak újrakapcsolását. Ezen kívül néhány menü felülete is át lett tervezve a felhasználói élmény javítása érdekében.

Ami a DualSense-t illeti, azt elég jól kihasználták. Ez érezhető a fegyverek használatakor, különösen az adaptív ravaszoknál. Például az íj ereje nő, minél többször húrod fel, akárcsak a Ghost of Tsushima-ban (az egyik kedvenc játékom).

 

Ismét kihagyhatatlan

Akár nagy rajongója vagy a játéknak, akár még sosem játszottál vele, csak azt tudom tanácsolni, hogy ne hagyd ki a The Last of Us Part I-t. Bár a PS4-es verzióval már régen játszottam utoljára, de az biztos, hogy most teljesen rákattantam erre az új verzióra. El kell mondani, hogy a játék minden bizonnyal az egyik legszebb a PS5-ön.

Ha lenne egy kritikám ezzel a remake-kel kapcsolatban, akkor azt mondanám, hogy az ellenségek és az NPC-k mesterséges intelligenciája nem igazán váltja be az hozzá ígéreteket, mivel nem vettem észre valódi különbségeket ezen a területen. De ezt leszámítva a The Last of Us Part I egy kiváló remake, amit senkinek sem szabad kihagyni – különösen, hogy már nincs messze az HBO-sorozat!

-BadSector-

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás