promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes látvány: Íme az elfeledett vörös piramis, az első egyiptomi piramis, amely sokkal ősibb, mint a gízai három nagypiramis
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sokkal több piramis létezik, mint arról tudhatsz.

Sokan azt gondolják, hogy a három gízai pirmison kívül nincs is nagyon élet, kevés jó állapotban megmaradt piramis létezhet Egyiptomban, pedig ez egyáltaln nincs így. Sőt, nem is Egyiptomban van a legtöbb piramis, hanem bizogy egy másik országban, ott 255 efféle monstrumot emeltek. Egyiptomban "csupán" 138 van, amelyek közül a legtöbbet az Óbirodalom idején építették.

Sőt, érdekesség, de a piramisok nem is mindig néztek ki ugyanúgy, mint ahogy az építészet is folyamatosan megújul, egyiptomban ugyan kisebb léptékben, de változtak a piramisok alakjai, ha annyira nem is feltűnően és elütően. Az első tökéletes gúla alakú piramist pedig nem a gízai nagypiramisok között kell keresni, hanem Dahsúrban. Mivel ez az első tökéletesen gúla alakú piramis, így bizony hívják úgy, hogy Egyiptom "első valódi" piramisa.

Ez Sznofru piramisa, aki az Óbirodalom IV. dinasztiájának első uralkodója volt. És róla nagyon sokminden maradt fent, hiszen mesés gazdagságáról sokat mesélnek, a fárai rengeteg hadjáratot vezetett, és azt is tudjuk, hogy kiterjedt kereskedelmi hálózatot épített ki országa körül. A piramist már a 17. században felfedezték az utazók, és folyamatosan írtak róla, de régészeti feltárása majd csak a 19. század közepén kezdődik.

Így néz ki tehát az első igazi piramis:

(Forrás: Femina, Wikipedia)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás