promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rejtélyes és veszélyes helyen léphet majd a Holdra az első női űrhajós, a NASA nagy kockázatot vállal vele
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Megpróbálják kárpótolni a hölgyeket az 1969-es férfi holdra szállás után.

A NASA az 1969-es holdra szállás óta egy dologgal biztosan adósa az emberiségnek: hogy a hozzánk legközelebb lévő idegen égitestre egy nőt is eljuttasson. Úgy tűnik, hogy ennek végre elérkezett az ideje, ráadásul egy kis csavart is tartalmaz a dolog.

A terv az, hogy a Hold sötét oldalára jusson el az első női leszálló, ami szintén történelmi tett volna, és ezzel az amerikai űrügynökség valamennyire kárpótolná a gyengébbik nemet. A terület egyébként már nem ismeretlen a kutatók számára, hiszen a közelmúltban a kínaiak éppen oda juttattak el egy holdjárót.

A NASA máris meghatározott 13 lehetséges landolási helyet, és most a legideálisabbat próbálják kiválasztani. Bár Verne Gyula (Jules Verne) még úgy gondolta, hogy a Hold túlsó felén akár dús, zöldellő erdők is lehetnek, valójában az égitest azon része sem izgalmasabb a világos felénél, talán csak becsapódási kráterekből van több.

Bár a Hold sötét oldaláról beszélünk, most olyan területeket választottak ki, ahol egy 6 napos periódus során mégiscsak éri napfény a felszínt. A NASA Artemis-missziója nemcsak drága kiruccanás lesz, hanem ezzel alapoznák meg egy későbbi holdbázis létrehozását.

A napfény nyilvánvalóan elengedhetetlen ehhez, hiszen energiaforrásként szolgálhat, ugyanakkor a hőmérsékletet is elviselhetővé teszi az űrhajósok számára. A Hold sötét oldalának kellős közepére egyelőre értelmetlen lenne befészkelni magunkat, ugyanis ott nappal plusz 127, éjszaka pedig mínusz 183 fok mérhető. A tervek szerint 2025-ben sor kerülhet az első hölgy holdra szállására.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás