Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

A Balaton alatt hatalmas mennyiségű kőolajat találhattak, a kitermelése azonban rejtélyes módon elmaradt

A Balaton alatt hatalmas mennyiségű kőolajat találhattak, a kitermelése azonban rejtélyes módon elmaradt

Tech & Tudomány

A Balaton alatt hatalmas mennyiségű kőolajat találhattak, a kitermelése azonban rejtélyes módon elmaradt

Tech & Tudomány

Promotions 14:54

A második világháború elején végzett kutatófúrások eredményét nem ismerjük.

Az energiaárak mostani óriási növekedése idején természetesen minden olyan fejlemény nagy érdeklődésre tart számot, amely legalább valamelyest csökkentheti a lakosságra ilyen irányból háruló terheket.

Nemrég kormányinfón jelentették be, hogy minden adott a Makói árokban lévő földgáz kitermeléséhez, amelynek mennyisége akár az 1000 milliárd köbmétert is elérheti. Mivel azonban legalább 3500 méter mélyen van, nem olyan egyszerű a felszínre hozni, de ennek kitalálását majd a szakemberek talán megoldják.

Ugyanilyen érdekesség, hogy állítólag a Balaton alatt is rengeteg kőolaj található, és emiatt már a 20. század elején olajfúrótornyokat, víz alatti fúróbarlangokat terveztek a siófoki öbölbe. Ha mindez igaz lenne, az egy csapásra megoldaná az ország energiagondjait.

„Az előzetes elemzések alapján a MAORT figyelme 1939 szeptemberére már egyértelműen a Balaton alatti lehetséges mező felé fordult. A tudósok ugyanis azt feltételezték, hogy a tó alatt 1300–2000 méteres mélységben úgynevezett olajelőfordulásnak kell lennie. Bár elsőre ijesztőnek tűnhet a kutatás egy tó medre alatt, valójában a technológia már ekkor rendelkezésre állt annak kivitelezéséhez”

– olvasható a Tó-Retró blog összefoglalójában. Hamarosan kiderült, hogy a Siófok-Tihany-Lovas háromszögben már 600–800 méteres mélységben található olaj, ez pedig szinte euforikus hangulatba hozta a közvéleményt.

1940 januárjában megkezdték a kutatófúrásokat, de aztán a munka hirtelen félbeszakadt, és a külföldről érkezett szakemberek a legnagyobb titoktartás mellett távoztak. Magyarország tehát nem vált olajországgá, és ennek ma sem tudjuk a pontos okát.

Borítókép: Profimedia