promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Meg tudod mondani, hogy mit látsz a képen? Igazi retró, amit mindenki imádott, és bizony ma ünnepli a születésnapját
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ez azért nem fog úgy feltámadni, mint a bakelit, de van rá kereslet.

Aki nem ismerte fel elsőre, az valószínűleg már hiába próbálkozik. A borítóképen egy CD lemezt látsz elektronmikroszkóp alatt. Az úgynevezett kompaktlemez (Compact Disc) ma ünnepli fennállásának negyvenedik (!) évfordulóját.

Emlékszel még a régi „szép” időkre, amikor egyetlen CD-re ráfért egy menő játék, te pedig összetetted a két kezedet, ha normálisan tudott futni a gépeden? Nos, ma ezek a játékok már gondtalanul elindulnak egy mobiltelefonon is, szóval őrület mennyit fejlődött a technika.

Azonban ne feledkezzünk meg a zenéről sem, mert anno bizony még így tudtuk a leghatékonyabban hallgatni a kedvenceinket. Ennek persze ott volt az illegális változata is: a haverunk kiírta az MP3-válogatását, amit kínkeservesen összeszedegetett internetről, mi pedig már dobtuk is be őket a Winamp zenelejátszóba. Ma már ott a Spotify, amin szinte az összes kedvencedet megtalálhatod.

Régen minden jobb volt? Hát, azért nem minden, inkább régen minden más volt, amit jó felidézni.

Szóval az akkori korban csak akkor ért valamit a géped, ha volt benne CD vagy DVD író – így lehetett a legkönnyebben felszabadítani helyet a merevlemezen. 2022-ben az ember már simán felháborodik, hogy a laptopjában mi a fenének tettek bele DVD írót- és olvasót.

Az első kereskedelmi forgalomba került CD 1982. augusztus 17-én készült el. A Philips hivatalos adatai szerint a németországi Hannoverben található gyártósorról az ABBA - The Visitors című albumának példányai gördültek le elsőként, jóllehet a formátum kereskedelmi bevezetésére Európában március folyamán került sor (Japánban már novemberben).

A CD-k az idő során nem csupán tárolóképességükben, hanem szerkezetileg is sokat fejlődtek. Amikor például megjelentek az újraírható CD-k, az olvasófejeken is változtatni kellett.

A kompaktlemezt eredetileg a hanglemezek utódjaként emlegették, de inkább mint adathordozó érte el sikereit, bár karrierje elején valóban csak és kizárólag zeneszámok tárolására alkalmazták.

A többség ma csak azokat a CD-ket, vagy DVD-ket használja, amik megmaradtak régről, de már nem vásárol üres lemezt, hogy arra írjon ki valamit. A Tesco brit anyacége még februárban bejelentette, hogy a gyenge kereslet miatt fokozatosan eltünteti majd áruházai polcairól a CD-ket.

Ettől függetlenül az emberek zöme továbbra is szívesen vásárol eredeti CD-t a kedvenc előadójától, sőt, az optikai lemezen kiadott albumok iránti kereslet erősen növekedőben van, főleg az online piactereken. 2021-ben csaknem 31 ezer darab zenei CD talált gazdára csak a Vaterán.

Ma már ott tartunk, hogy egy 64 GB-os pendrive-ot pár ezer forintért beszerezhetünk, persze a legtöbb ember inkább hordozható SSD-n, vagy a felhőben tárolja a fontosabb adatait, emlékeit.

Most viszont mindenki retrózzon egyet a CD 40 éves születésnapján, és kapja elő a kedvenc kompaktlemezét otthon.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás