promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Hold csúnyán tönkretett egy űrbéli eseményt, amire egy egész éve vártak világszerte az emberek
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az utóbbi napokban rengetegen kémlelték az eget a Perseidák meteorrajt csodálva, de a telihold eléggé megtépázta az évente egyszer előforduló élményt.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, augusztus 10-13 között látható a Földről a Perseidák meteorraj, ami évente egyszer tisztel meg minket, akkor viszont igazán lenyűgöző látványt nyújt. Az alacsony fényszennyezettségű helyeken ilyenkor rengeteg hullócsillagot figyelhetünk meg éjjel az égen, ami valóban csodás élmény – és mivel sokan hisznek abban, hogy minden hullócsillag egy kívánságot teljesít, így többeknek is kiemelten fontos ez az esemény.

Magyarországon is rengetegen kémlelték az eget, ami érthető, hiszen ez tényleg egy kihagyhatatlan élmény, ami ráadásul még ritka is. Viszont idén nem volt teljes az érdeklődők öröme, ugyanis, ahogy a NASA is megemlítette nemrég egy bejegyzésben: akadt egy kis kellemetlenség, és csak a legfényesebb meteorok látszódtak, ami sokkal kevesebb, mint általában – és ennek meglepő oka van.

A Hold csúnyán tönkretette a Perseidák érkezését, ugyanis most kivételesen telihold volt (illetve közel telihold), ami annyira beragyogta az égboltot, hogy a meteorok, hullócsillagok túlnyomó részét alig lehetett látni, pedig ez lett volna a lényeg. Mint ahogy az imént említettük, csak a legfényesebbek voltak képesek arra, hogy „előbújjanak” a Holdról visszaverődő fényáradatból.

Az eddigi visszajelzések alapján ez rengeteg embert frusztrált, de még így is gyönyörű volt a látvány, ami sokak számára felejthetetlen élményt adott. A Szent Lőrinc könnyeinek is nevezett Perseidák meteorraj természetesen jövő augusztusban is látható lesz, de akkor reméljük, hogy már jobbak lesznek a körülmények ahhoz, hogy rendesen ki lehessen élvezni a fantasztikus eseményt.

Itt lehet megnézni a NASA posztját, ami megmutatja, milyen volt a látvány az amerikai Nyugat-Virginiából:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás