promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Három Országház is áll a budapesti Kossuth téren, de sokan csak az egyiket ismerik – vagy ez csupán városi legenda?
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Valóban három fajsúlyos épület áll ott, de van egy aprócska félreértés velük kapcsolatban.

A budapesti Duna-parton álló Országház a világ egyik legszebb parlamenti épülete. Steindl Imre építész, műegyetemi tanár tervezte, ám az elkészültét már nem érte meg, hiszen két évvel a befejezése előtt, 1902-ben elhunyt.

Sokan úgy tudják, hogy a fővárosi Kossuth téren a Parlament létrehozására kiírt pályázat első három helyezettjét megvalósították, mert a kupolás Országház mellett Hauszmann Alajos Kúriája (vagyis az Igazságügyi Palota), illetve a Bukovics Gyula által tervezett Földművelésügyi Minisztérium is felépült.

Mindez remekül hangzik – sajnos azonban csak egy városi legenda, mert a felsoroltak közül csak a Steindlé készült az Országház-pályázatra, mint arra az Index cikke is rámutatott. Bukovics ugyanis nem is indult a parlamenti kiíráson, míg Hauszmann egy másik tervvel pályázott, amely ugyanakkor elnyerte a döntőbizottság tetszését, mert (Schickedanz Albert és Freund Vilmos, illetve a bécsi Otto Wagner és társai pályamunkái mellett) 5 ezer forintos díjban részesült.

Később azonban fordult a kocka, Steindl lett a favorit, és ezzel alighanem sokkal jobban jártunk, mert Hauszmann a mainál sokkal szerényebb megjelenésű Országházat álmodott meg. Ráadásul nem a Duna-partra, hanem egy belsőbb telekre dugta volna el az épületet.

Az Igazságügyi Palota megtervezésével csak a parlamenti pályázat után egy évtizeddel, 1893-ban bízták meg. Ez meg is valósult a Kossuth téren, tény, hogy hasonlít is az Országháza tervére, de hosszú ideig a Néprajzi Múzeum működött benne, amely éppen a közelmúltban költözött át a Városliget kapujába.

A Bukovics Gyula tervezte Földművelésügyi Minisztériumot pedig jóval az Országház előtt, 1887-ben adták át, és ez azóta folyamatosan a mezőgazdasági tárca székhelyéül szolgál. Jó ötlet lett volna tehát, hogy a Kossuth téren a törvényhozás, a végrehajtás és az igazságszolgáltatás egy-egy épülete álljon, szimbolizálva azok szétválasztását, mégis egységét, ám ez a terv végül csak részben valósult meg.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás