Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

A gonosz Széth istenhez köthető, ijesztő fekete csontokat találtak Egyiptomban

A gonosz Széth istenhez köthető, ijesztő fekete csontokat találtak Egyiptomban

Tech & Tudomány

A gonosz Széth istenhez köthető, ijesztő fekete csontokat találtak Egyiptomban

Tech & Tudomány

Promotions 12:12

A maradványokat királyi pompával temették el az ókorban.

Sok millió éve élt lények csontjaira nemcsak a modern korban bukkanunk tömegesen, hanem már az ókori elődeink is belebotlottak különleges fosszilis leletekbe. Más kérdés, hogy ezeket teljesen félreismerték és rosszul értelmezték.

Mintegy 3300 évvel ezelőtt például Egyiptomban nemcsak összegyűjtötték, de végtelen tisztelettel vették körbe azokat az ősi maradványokat, amelyeket ők Széth fekete csontjainak neveztek. Az említett Széthet a sivatag, a zűrzavar és a pusztítás istenének tartották, akinek a mágia és a rontó varázslás képességét tulajdonították.

Az állatfejű istenséget a gonoszsága ellenére is tisztelték az egyiptomiak, ugyanis tudták, hogy rossz nélkül a jó sem létezhetne. Széth titokzatos fekete csontjainak története feltehetőleg egy homokviharral kezdődött az ókori birodalomban. Ez ugyanis felkavarta a talajt, és a felszínre hozta azokat a maradványokat, amelyeket az egyiptomiak minden bizonnyal egy szörnynek tulajdonítottak.

A régészek egy sziklába vájt sírban találtak rá a sok millió éves csontokra 1922-ben, és elsőre persze nem tudták mire vélni a dolgot. Különösen úgy, hogy a fosszíliák akkurátusan vászonba voltak csomagolva, és nyilvánvalóan királyi temetést rendeztek számukra, még gyönyörű elefántcsont eszközöket is tettek melléjük.

Fogalmunk sincs, hol találhatták a titokzatos fekete csontokat, bár egy régész már 1926-ban megpróbált ennek utánajárni. 800 kilométeres körzetben mindent átvizsgált, ám ettől sem lett okosabb, joggal feltételezhették tehát, hogy az ősmaradványok még ennél is távolabbról származhattak.

A csontok összesen bő 3 tonnát nyomnak, ezért is nagy teljesítmény, hogy olyan messzire elcipelték azokat. A célállomás a mai Qau el-Kebir városa lett, amely az ókorban a Széth-kultusz központjának számított. Ezek alapján nyilvánvaló, hogy a leleteket a káosz istenéhez tartozónak gondolták, így kerültek a megtalálási helyükre.

2007-ig a régészek aztán megfeledkeztek róluk, mert a technológia csak akkor tette lehetővé, hogy a vásznak sérülése nélkül vizsgálhassák meg a csontokat. Természetesen nem Széth szolgáinak maradványai voltak, hanem rég kihalt állatoké, óriási gnúké, krokodiloké, vaddisznóké, lovaké, de még néhány későbbi emberi csont is keveredett közéjük. A fekete színüket pedig annak köszönhetik, hogy évmilliókon keresztül ilyenre csiszolta a folyami homok.

Borítókép: Profimedia

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria