Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Rengeteg vírusos applikációt buktattak le, amik még a Facebook belépési kódodat is ellophatják

Rengeteg vírusos applikációt buktattak le, amik még a Facebook belépési kódodat is ellophatják

Tech & Tudomány

Rengeteg vírusos applikációt buktattak le, amik még a Facebook belépési kódodat is ellophatják

Tech & Tudomány

Toronicza Péter 18:18

Mindenképpen töröld a telefonodról, ha a listából valamelyik rajta van, mert iszonyatosan veszélyesek.

A digitális világban már mindig résen kell lenni, de alapvető szabály, hogy ne adjuk ki az adatainkat ismeretleneknek. Az már eleve gyanús kell legyen, hogy ha egy cég (mondjuk egy áruházlánc) a bankkártyánk adatait kéri. Ne felejtsük el, hogy azt soha senkinek sem szabad kiadni, még ha azzal is próbálnák elcsavarni a fejünket, hogy nyertünk valamit.

Persze nehéz résen lenni, amikor már egy megbízható böngésző is kémkedhet utánunk. A Google Chrome-ról például többször kiderült, hogy harmadik feleknek értékesíti a begyűjtött adatokat, annak ellenére, hogy ezt tagadja a cég. A lenti cikkünkben az is kiderül, hogy melyik böngészővel kell még vigyázni.

Azzal is sokan hibát követnek el, hogy megbízhatatlan applikációkat telepítenek fel a telefonjaikra. Még akkor is figyelnünk kell erre, hogy ha a Google Play áruházából töltünk le valamit. Igen, bizony itt is lehetnek vírusos appok.

A hvg.hu hívta fel a figyelmet arra, hogy rengeteg alkalmazás bukott le azzal, hogy kártevő volt beleépítve. A Joker, a Facestealer és a Coper névre hallgat az a víruscsaládot a ThreatLabz kiberbiztonsági kutatócsoport azonosította a Google Play áruházában lévő alkalmazásokban.

Ezek közül a Facestealer például igazán veszélyes, mert köztudottan arra megy rá, hogy ellopja a belépési adatainkat a Facebookhoz, ami ugyebár ezután a hackerek kezében landol. A Joker is ismerős lehet, ami képes meglovasítani az üzeneteinket a kontaktjainkkal együtt.

Talán a Coper legveszedelmesebb a háromból, mert figyeli, hogy mit gépelünk, ami azt jelenti, hogy egy idő után mindenhez hozzá tud férni.

Érdemes ide kattintva minél hamarabb átnyálazni a listát, hogy a vírusos applikációkból valamelyik fent van-e a telefonotokon. A Google már eltávolította őket a Play áruházból, szóval ott hála égnek senki sem fog velük összefutni.

Borítókép: Profimedia

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria