promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A nemi szervünk környékén a bőrünk sötétebb, és ez bizony „attól” van
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A rendszeres súrlódás és a hormonok játéka felelős a barnulásért.

A testük vizsgálata során valószínűleg a legszemérmesebbek is felfigyeltek arra, hogy a nemi szervük környéke sötétebb a bőrük többi részétől. Ez még a barnulni képtelen „hipóreklámoknál” is így van, és természetesen tudományos magyarázattal is szolgálhatunk rá.

A jelenség általános, és egyáltalán nem kóros elváltozás. Elsősorban a hormonokhoz, különösen a legfontosabb férfi nemi hormonnak tartott tesztoszteronhoz van köze, de nem független a szexuális aktivitástól sem.

Valószínűleg a legtöbben nem figyeltek fel arra, hogy a sötétülés a genitáliák környékén fokozatosan következik be, és az évek előrehaladtával egyre látványosabbá válik. Az oka pedig az, hogy a hormonok egy része hatással van a melanocitákra, vagyis azokra a festéksejtekre, pigmentsejtekre, amelyek a melanin nevű festékanyagot termelik – ez felelős a bőr, a szőrzet és a szem színéért.

A testünk az idők során számos változáson megy keresztül, amelyek részben hormonálisak, elég csak a pubertáskorra vagy a nőknél a terhesség időszakára gondolni. Ezek mind rajta hagyják a nyomukat a nemi szerveinken is.

A sötétülés fontos előidézője a szex, de hatással vannak rá például a különféle szőrtelenítő termékek is. A szeretkezésnek itt elsősorban a „fizikai” aspektusa az érdekes, a barnulást ugyanis a rendszeres összedörzsölődés is generálja, akinek tehát ez a szín nem tetszik, az kerülje el a – szó szerinti – súrlódásokat a partnerével.

A laza, jól szellőző ruházat, valamint a bőr gyakori hidratálása segíthet a sötétülés mértékének csökkentésében, de ezzel aligha érdemes vesződni, hiszen maga a jelenség egyáltalán nem egészségtelen.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás