Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Talán egy titkos társaság okozta a Titanic végzetét, hogy kirobbanthassa az első világháborút

Talán egy titkos társaság okozta a Titanic végzetét, hogy kirobbanthassa az első világháborút

Tech & Tudomány

Talán egy titkos társaság okozta a Titanic végzetét, hogy kirobbanthassa az első világháborút

Tech & Tudomány

Promotions 12:12

A jezsuiták nem győzik cáfolni a velük kapcsolatos összeesküvés-elméleteket.

A jezsuiták (vagyis Jézus Társasága) egy titokzatos keresztény férfirend, amelyet a katolikus egyház legnagyobb létszámú szerzetesrendjeként tartanak számon. A spanyol származású Loyolai Szent Ignác alapította a 16. században, miután egy súlyos sebesülés révén alkalmatlanná vált a további lovagi-katonai szolgálatra.

A jezsuiták hamar a protestantizmus, a hitújítás legelszántabb ellenfeleivé váltak, azt azonban mindig is tagadták, hogy bármi közük volna a két évszázaddal korábban feloszlatott templomos lovagrendhez, esetleg egy világuralomra törő titkos társaság lennének.

Az egyik legmeghökkentőbb velük kapcsolatos összeesküvés-elmélet szerint ők süllyesztették el a Titanicot is, mégpedig azzal a céllal, hogy nemzetközi konfliktust gerjesszenek, és kirobbantsák az első világháborút.

Mint ismeretes, az elsüllyeszthetetlennek nevezett luxusgőzös rögtön az első transzatlanti útján, 1912 áprilisában jéghegynek ütközött, majd villámgyorsan hullámsírba szállt, másfélezer ember halálát okozva.

Az abszurd teória szerint a jezsuiták utasították arra Edward John Smith kapitányt, hogy teljes sebességgel vezesse jégmezőnek a hajóját, mert a Titanicon utazott a rend három állítólagos pénzügyi ellenlábasa, Benjamin Guggenheim, John Jacob Astor és Isidor Straus. Azok halálával viszont megoldódtak az anyagi gondjaik, így forrásaikat már a háború kirobbantására tudták fordítani.

Mindezt a konteóhívők arra a szerény tényre alapozzák, hogy egy Francis Patrick Browne nevű ír jezsuita szintén jegyet váltott a gőzösre, ám provinciálisa az utolsó pillanatban megtiltotta neki, hogy New Yorkig utazzon, így a 32 éves férfi végül leszállt a hajóról.

Browne a nagybátyjától kapott ajándékba egy jegyet a Titanicra, amely csak Southamptontól Írországig szólt. A jezsuita azonban a fedélzeten összeismerkedett egy kedves amerikai milliomos párral, akik felajánlották neki, hogy szívesen kifizetik az útját New Yorkig és vissza, csak hogy tovább élvezhessék a társaságát.

„Szálljon le arról a hajóról – a provinciálisa”

– érkezett azonban a szigorú hangú távirat a felettesétől, akinek a parancsával természetesen nem ellenkezhetett. Browne végül 1960-ban hunyt el, 80 esztendős korában, és a Titanicon készített fotói már a tragédia időszakában fontos dokumentumokká váltak.

A fantasztikus fotógyűjtemény ITT tekinthető meg.

Borítókép: Profimedia

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria