promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ilyen létezik? Kocka alakú az egyik ausztrál állat ürüléke
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nincs több titok, kiderült, hogy mitől kocka alakú a vombat ürüléke.

A különleges állat, akinek pottyantás után nem gurul el a motyója! Így él Ausztrália és Tasmania területein a vombat. Az ölelgetni való kis élőlény az emlősök, azon belül is az erszényesek családjába tartozik. Külsőre talán, mint egy pici medve: robusztus testalkat és csökevényes farok társul a szőrös kis testéhez. Egy kifejlett állat testtömege elérheti a 35 kg-ot is.

Érdekes tény róla, hogy az ő ürüléke a legszárazabb az emlősök közül. Legnagyobb részt ennek a 14–18 napig tartó emésztés az oka. Mire ezalatt az idő alatt végigmegy a hosszú emésztőrendszerén, a végtermék már csak száraz rost, addigra minden nedvességet elvon tőle a szervezete. Nem kell megijedni, a „termés" kockaságát nem a szögletes végbélnyílás okozza. 

Tudósok régóta kutatják a kocka alak megformálásának hátterét, az igazi áttörést azonban 2017 hozta meg a kutatócsoportnak – írja a 24.hu.

Dr. Scott Carver, aki a Tasmaniai Egyetem vadbiológusa, felboncolt egy autóbaleset után elaltatott vombatot. Az állat belének utolsó szakaszában bukkant rá a kocka alakú végtermékre, ami az addigi összes elméletét felborította. A felfedezés természetesen lázba hozta a tudósvilágot, az amerikai kutatócsoport egyből matematikai elméletek megalkotásába kezdett.

Az eredmények azt mutatták, hogy a vombatnak két kemény, és két laza bélrégiója van, és az ezeket övező izomrostok összehúzódása eredményezi a speciális téglatestet. A Qubit-en olvasható, hogy a korábbi elméletekkel ellentétben a kockagyártás hamarabb elkezdődik az állat belében, hiszen annak 17 százaléka felelős a forma megalkotásáért. Azonban ne menjünk el a praktikussága mellett. Az állat a saját territóriumának megjelölésére használja a mini téglára hajazó székletét, amiket gombákon, kövek/sziklák tetején helyez el, ezzel egyből jelezve fajtársainak: ezen a területen ő az úr.

A tanulmány itt olvasható.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás