promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen hírt közölt a NASA, az űrtávcső valamit kiszúrt a világűrben
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az utóbbi napokban történelmi pillanatokat élünk át folyamatosan, a csillagászat forradalmát.

A 2020-as évek az űrkutatás és a NASA nagy napjai, a marsi projekt, a Perseverance marsjáró éppen életet keres a vörös bolygón, miközben szinte naponta kapunk valami újdonságnak számító hírt a Marsról. A NASA szakértői pedig folyamatosan beszámolnak a fejleményekről.

Az elmúlt pár napban a James Webb Űrtávcső volt a fókuszban, hiszen a NASA emberei két felvonásban bemutatták az elképesztően messzire látó szuperkütyü első képeit a világűr nagyon távoli, emberi ésszel szinte felfoghatatlan messzeségeiből (a képeket IDE katintva érhetitek el). A 21. század egyik legfontosabb tudományos bemutatója ugyan véget ért, de ez csupán egy aprócska nyitánya volt annak, ami majd ránk vár.

És a képek mellett vannak már újabb fejlemények is.

A Qubit is beszámolt róla ugyanis, hogy az űrtávcső az ultraérzékeny spektográfjával arra is képes, hogy megállapítani azt is a legvégén, hogy az egyes bolygók légkörét milyen gázok és molekulák alkotják. Elsőként pedig a WASP-96b exobolygót vizsgálta, és minden eddignél részletesebb képet muatott nekünk a bolygó légköréről. A korábbi tudományos vizsgálatokat túlszárnyalva víz egyértelmű jeleit találta meg, illetve ködösségre és felhőkre utaló jeleket is talált.

Így már most látni, hogy az űrtávcső óriási segítség lehet a Földön túli, potenciálisan lakható bolygók felkutatásra.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás