promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A NASA egyik űreszköze elveszett, aztán csodás módon ismét előkerült – valami nagyon furcsa folyik odakint
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kisméretű műhold fontos küldetést hajt végre, rosszul jött volna egy kudarc.

A Capstone egyedülálló űreszköz a maga nemében, a mindössze 25 kilogrammos kisműhold ugyanis önállóan, földi kommunikáció nélkül is képes navigálni. Elnyújtott ellipszispályán fog majd keringeni a Hold körül, az égitestet legfeljebb 3000 kilométerre megközelítve.

A feladata az lesz, hogy kipróbálja ezt a speciális, hosszan elnyújtott Hold körüli pályát, és ha sikerül neki, akkor a Lunar Gateway nevű holdi űrállomás is ezt fogja használni. Kis híján azonban a NASA máris elvesztette a kis úttörőjét.

Az űreszközzel váratlanul megszakadt a rádiókapcsolat, és a földi irányítás már-már le is mondott a kísérleti műholdról. Csúfos kudarc és nyilván bosszantó hátráltató tényező lett volna mindez, anyagilag azonban nem csapta volna földhöz az amerikai űrügynökséget, hiszen a Capstone mindössze 32,7 millió dollárba (vagyis 13,2 milliárd forintba) került.

Szerencsére azonban ez a pénz sem repült ki az ablakon, ugyanis az irányítást végző cégnek végül sikerült helyreállítani a kommunikációs kapcsolatot, és a fedélzeti rendszerek is hibátlanul működnek. Ha minden a tervek szerint halad, a Capstone novemberben végleges pályára állhat.

A mikrohullámú sütő nagyságú műholdat június 28-án bocsátották fel Új-Zélandról, és utána még egy hétig keringett Föld körüli pályán. A missziója sikere azért lenne fontos, mert az ugyanerre a Hold körüli pályára kerülő Lunar Gateway szolgálna bázisként az asztronautáknak, mielőtt az égitest felszínére lépnének.

A pályát úgy számolták ki, hogy a Föld és a Hold gravitációs mezeje közt egyensúlyozzon, ezáltal pedig minimális manőverezésre, és nagyon kevés üzemanyagra lesz majd szüksége az oda helyezett űrállomásnak. A mostani hiba elhárításával úgy tűnik, hogy a terv működőképes lesz.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás