promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brutális robbanás Oroszországban, 1500 ember sebesült meg egy meteor felrobbanásától, amely olyat hozott a Földre, amire a tudósok sem számítottak
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A meteorit Oroszország felett robbant szét.

Meglepő eredményről számoltak be a tudósok. Még 2013 elején egy körülbelül 20 méter átmérőjű, 12 ezer tonna súlyú meteorit érkezett a Föld légkörébe, majd nem sokkal később fel is robbant Oroszország felett. A robbanás brutális volt, 23 kilométer magasságban történt, de a jelentések szerint így is házak rongálódtak meg, és 1500 ember meg is sérült, elsősorban a szétrepülő üvegcserepektől.

A robbanás előtt videóra is vették a meteor elhúzását fényes nappal.

A szakértők azt is megállapították, hogy az utóbbi évszázad legnagyobb meteorrobbanása volt az oroszországi eset. A robbanás mértékéről pedig azt nyilatkozták, hogy harmincszor nagyobb erejű volt, mint a Hiroshimát elpusztító atombomba.

A NASA pedig még arról is tudósított, hogy a robbanás utáni porfelhő még négy napig a légkörben volt. A meteor apró darabkái pedig széthullottak a Földön, ám egy hóesés konzerválta a darabok egy részét. Ez pedig nagyon ritka, hiszen a legtöbbször észrevehetetlenül eltűnnek, vagy vízbe esnek, vagy beszennyeződnek, vagy éppen olyan aprók, hogy lehetetlen megtalálni azokat.

A konzervált darabokban most a tudósok sosem látott kristálytípusokat találtak. Gömb és hatszögletű rudak alakjában jelentek meg ezek. A kutatók szerint a kristályok akkor keletkezhettek, amikor a meteor felrobbant, de a pontos mechanizmus egyelőre nem ismert.

(via Player)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás