promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
2perc tudomány: fogadjunk, hogy ráveszlek valamire, amit nem is akarsz megcsinálni
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A viselkedéstudomány szerint a fordított pszichológia egy olyan módszer, amikor úgy próbálunk rávenni valakit valamire, hogy valójában megtiltjuk számára azt, vagy csak megkérdőjelezzük, hogy ért-e hozzá, képes-e rá, hogy megtegye, és ezáltal fordított pszichológiát alkalmazunk.

Ez egy rendkívül gyakran használt manipulációs technika, ezért jobb, ha tisztában vagy vele.

Leggyakrabban a bizonyításra próbáljuk ingerelni az üzenet címzettjét az „úgysem tudod” vagy „úgysem mered megcsinálni” kifejezésekkel.

Még az is egy jó trükk lehet, hogy ha valamilyen lehetetlen feladatot emlegetünk, ugyanis az emberek fogékonyak arra, hogy megvalósítsák a lehetetlent.

Van, aki a fordított pszichológiát csak azért használja, hogy ő magát visszaigazolja vagy megerősítse az önbizalmát, ennek tipikus módszere, amikor olyan dolgokat mondatnak ki mással magukról, amivel a külsejüket, a teljesítményüket dicsérik, vagy amivel nyugtatják őket.

Legfontosabb kérdés csak az, hogy miért működik az embereken a fordított pszichológia?

Néha még akkor is, hogyha önmaguk jönnek rá, hogy éppen manipulálják őket.

Az emberekben mindig ott van a „csak azért is” szituáció, amikor pont az ellenkezőjét csinálják annak, amit mondanak nekik. Szerintem ezt valahonnan gyerekkorból hozhattuk.

Szóval: fogadjunk, hogy a cím miatt elolvasod ezt a cikket? Rá is vettelek...

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás