promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Földönkívüli üzenet: a tudósok bejelentését azonnal törölték az internetről - mégis mi történhetett?
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A szupertávcső idegen civilizációk jeleit foghatta be.

A Rakéta írta meg, hogy a héten kínai tudósok megjelentettek egy cikket az interneten, amelyben arról számolnak, be hogy idegen civilizációktól érkező jeleket foghattak be. Ám a cikk hamarosan eltűnta világhálóról, törölték azt. Pedig a cikket komoly tudósok jegyezték a Science and Technology Daily című tudományos lapban, amely bizony a kínai  technológiai minisztérium hivatalos lapja.

A földönkívüli civilizációról szóló írás azonban már nem elérhető a lapban.

A kínai FAST rádiótávcső amúgy egy kivételesen fejlett szuperkütyü, amely másodpercenként 38 milliárd mintát küld át számítógépekhez adatfeldolgozásra, utóbbiak pedig ezekből a beérkező rádiójelekből készítenek diagramokat. A rendszer pedig ezeken a diagramokon keres olyan mintákat, amelyek idegen civilizációkhoz kötődhetnek. A szupertávcső pedig olan érzékeny, hogy az is megeshet simán, hogy egy interferenciát érzékel, amelyet egy kevésbé érzékeny műszer nem tudna érzékelni.

Mi lehet a cikk visszavonásának oka?

Az, hogy túl hamar hozták nyilvánosságra az eredményeiket, úgy, hogy még nem volt kellően ellenőrizve, mindenféle hiba kizárásával. Ugyanis az efféle cikkek általában úgy jelennek meg, hogy már a tudományos bírálatot is magukban foglalják. Így valószínűleg a cikkel megvárják még a hivatalos tanulmány közzétételét is.

Íme a lenyűgöző Fast rádiótávcső:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás