Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Újabb titkát fedte fel a legendás Stonehenge, egyre közelebb járunk a rejtély megfejtéséhez

Újabb titkát fedte fel a legendás Stonehenge, egyre közelebb járunk a rejtély megfejtéséhez

Tech & Tudomány

Újabb titkát fedte fel a legendás Stonehenge, egyre közelebb járunk a rejtély megfejtéséhez

Tech & Tudomány

Promotions 18:58

A kőépítmény eredetére vonatkozó fontos leletre bukkantak.

A dél-angliai Stonehenge a világ egyik legrejtélyesebb építménye. A körkörös alakzatban elhelyezett kövekről valójában fogalmunk sincs, milyen célt szolgálhattak, druida templom éppúgy lehetett, mint csillagászati építmény.

Már az anyaga is meglehetősen rejtélyes, hiszen nem a közelben bányászták, hanem részben a Wales délnyugati részén emelkedő Preseli-hegységből származó, úgynevezett kék kövekből áll. Vajon miért és hogyan szállították oda őket ilyen messziről?

Egy közelmúltbeli felfedezés talán erre a kérdésre is választ ad. Régészek ugyanis egy ókori római útra bukkantak Walesben, amelyet azonban feltehetőleg nem az itáliai hódítók készítettek, csupán felújították Stonehenge építőinek alkotását.

Ha ez valóban így történt, akkor mégsem vízen jutottak el a kék kövek a mai Dél-Angliába, hanem a szárazföldön keresztül. A most megtalált út az említett Preseli-hegységen keresztül kanyarog, ami azt is elárulja, hogy a rómaiak is távolabbra jutottak a Brit-szigeten, mint azt a szakemberek korábban feltételezték.

Az Oxfordi Egyetem munkatársai 11 kilométernyit már ki is ástak a rejtélyes útból. Kiderült, hogy helyenként 5 méter széles, és ahol a terep megengedi, ott nyílegyenesen halad, ez pedig a rómaiakra jellemző építési mód.

A prehisztorikus időkben is használt útvonal egyértelműen alkalmas lehetett arra, hogy 5000 évvel ezelőtt a köveket a Stonehenge építési helyszínére szállítsák. Később aztán feledésbe merült, bár a kitalálói kissé meg is emelték, töltésszerűen, hogy az esetleges áradásoktól megóvják.

Borítókép: Profimedia