promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
2perc tudomány: Tudtad, hogy boldogabb leszel, ha szomorú dalokat hallgatsz? Ez az oka, hogy kínozzuk magunkat
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A zenét gyakran a „lélek nyelveként” és „egyetemes nyelvként” emlegetik. Kutatások alapján a zene hatással van a figyelemre és a memóriára és a zene érzelmi ereje rettentő erős befolyással van az emberek érzelmi világára. 

Manapság a zenét szorongáscsökkentő képessége miatt zeneterápiában alkalmazzák.

Tanulmányok kimutatták, hogy a zene segít a stresszre adott válaszaink befolyásolásában és a szorongás csökkentésében.

Ez egy paradox folyamat, hiszen egy szomorú dal, vagy szívszorító dal meghallgatása után a hangulatunk javul. Ez azt jelenti, hogy bár az olyan érzelmek, mint a harag és a szomorúság „negatív” érzelmek, valamiféle esztétikai gyönyört és élvezetet kapunk, ha beleéljük magunkat a zenébe.

Paradox, mert bár a legtöbb ember mindent megtesz annak érdekében, hogy aktívan elkerülje a gyászt, a veszteséget és a szomorúságot, gyakran fordulunk olyan művészeti formákhoz, mint a zene, a költészet, ha szomorúak vagyunk, mivel ezek a művészeti ágak kifejezik az érzelmeinket.

Mindezek mellett, ha szomorú zenét hallgatunk, amikor fáj, olyan pszichológiai folyamatok indulnak el, amelyek megnyugtatnak és örömet okoznak nekünk, szinte már katartikus élményben van részünk.

Csakúgy, mint egy kiadós sírás végén tapasztalható megkönnyebbülés, amit egy kémiai reakció okoz, mivel olyan hormonok szabadulnak fel, mint a prolaktin és az oxitocin, amelyek segítenek feldolgoznia gyászt, miközben nyugtatnak minket és csökkentik a szorongás érzését a testünkben.

Az elfojtott érzelmeket szabadítja fel a zenehallgatás. Segít abban is, hogy megkülönböztessük a valódi szomorúságot a dalban kifejezett negatív érzelmek között, ami végül lehetővé teszi számunkra, hogy saját érzelmeinket eltávolítsuk az egyenletből, miközben a zenében kifejezett érzelmekre összpontosítunk, és ez az elszakadás az, ami az emberekben jobb érzést vált ki.

Bár a zene agyunkra gyakorolt ​​hatását még mindig próbálják megfejteni az idegtudósok, elegendő bizonyíték áll rendelkezésünkre, hogy elfogadjuk a szomorú dalok megnyugtatnak minket a nagy traumák idején.

Máris tesztelhetjük ezt a pszichológiai folyamatot a legszomorúbbnak ítélt dalok válogatásával. Reméljük jobb érzést kelt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás