promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Arcpirító ókori lelet: valaki egy jó nagy fallosszal üzent egy sz*ros római katonának
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az 1700 éves graffiti szerzője meglehetősen mérges lehetett.

Az ókori rómaiak a hódításaik során egészen Britanniáig eljutottak az 1. században, és viszonylag hosszú időre sikerült befészkelniük magukat a szigetre. Hadrianus császár idején Észak-Angliában az egyik tengerparttól a másikig húzódó kőfalat is építettek, hogy meg tudják tartani az elfoglalt területeket.

A britek azóta is rendkívül büszkén mutogatják az általában derékig érő, egykor 120 kilométer hosszan végignyúló építményt, vagyis Hadrianus falát. A rómaiak 8 év alatt húzták fel, és hajdan valóban impozáns volt, 4,5 méter magas, illetve 3 méter széles. Mérföldenként erődökkel is kiegészítették, közöttük pedig bástyák magasodtak.

A hírneves falon nemrég egy ókori graffitit találtak, amely – ne szépítsük a dolgot – a „sz*ros” Secundinust ócsárolja. Az 1700 éves felirat mellé egy véset is dukált, mégpedig egy méretes falloszról. A kutatóknak egyelőre nem sok fogalmuk van arról, hogy a római katona mivel érdemelte ki ezt a pocskondiázást.

A graffitit a Vindolanda nevű erődben találták az északi Northumberland megyében. A szóban forgó férfi nemi szervet 15×40 centis méretben ábrázolták, ami feltehetőleg nem mérethelyes. Az odabiggyesztett SECVNDINVS CACOR kifejezés pedig latinul jelenti a fent említett trágár megjegyzést.

„A szerzőnek nyilvánvalóan nagy baja volt Secundinusszal, ugyanakkor meglehetős önbizalommal rendelkezett, hogy a gondolatait nyilvánosságra hozta a kövön”

– elemezte feleslegesen a leletet az ásatásokat vezető Andrew Birley. Az érintett katona aligha láthatta a rajzot és a feliratot, hiszen azon nem látszik sérülésnyom. A falloszábrázolás egyébként nem volt ritka a rómaiaknál, és általában pozitív üzenetet hordozott, például szerencsehozónak számított.

Jelen esetben viszont, a szöveggel kiegészítve nyilvánvalóan becsmérlésnek szánták. Hadrianus fala hemzseg a hímtag-ábrázolásoktól, a Secundinusnak szánt mellett már legalább egy tucatot találtak a kövekbe vésve.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás