promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szexuális úton terjed a majomhimlő? Válaszolt a magyar szakember
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A szakértő elárulta, mekkora veszélyt jelent ránk nézve a majomhimlő.

Európa több országában - köztük Belgiumban, Svájcban, Spanyolországban, Hollandiában, és most már Ausztriában is - találtak majomhimlővel fertőzött embereket. Az osztrák közszolgálati televízió tájékoztatása szerint a legutóbb nyilvántartásba vett, 35 éves bécsi férfit éjszaka vitték a kórházba, miután enyhe lázat mutattak ki nála, az arcán pedig kiütések jelentek meg. Később megerősítették, hogy a férfi valóban majomhimlős.

A Mokka kedd reggeli adásának egyik vendége dr. Szlávik János volt, akit arról kérdeztek, hogy a majomhimlő vajon ugyanolyan méretű világjárványt okozhat-e, mint a koronavírus.

„A majomhimlő egy ritka, afrikai, zoonózis, tehát állatról emberre terjedő betegség. Emberről emberre is terjed, de ez még ritkább. Ez a vírus az 1958-as felfedezése óta nem változott. Ugyanúgy viselkedik, többnyire kis rágcsálókban él, és előfordul - pont az ember, dzsungelbe való behatolása miatt -, hogy főemlősökre, majmokra, emberre is átterjed. Apró sebeken, nyálkahártyákon, egyik beteg emberből a másikra is képes átmenni a vírus, de ezek ritka dolgok, ebből nem lehet koronavírus. Nem létezik, hogy egy olyan járvány alakuljon ki a majomhimlő-fertőzésből”

- fogalmazott az infektológus főorvos.

Szlávik János szerint az emberek összekeverik a majomhimlőt a fekete himlővel, ami 1980 óta egy nem létező betegség. A szakember leírása alapján a majomhimlő egy jóindulatú betegség, aminek a halálozási aránya rendkívül alacsony. Szlávik János hozzátette, hogy az emberiség egy része be van oltva fekete himlő ellen, ami bizonyos mértékben véd a majomhimlő ellen is. A főorvos emlékeztetett arra, hogy ez a himlőtípus nagyon enyhe betegség, ezért nincs szükség arra, hogy védőoltással védekezzünk ellene.

„Semmi nem utal arra, hogy a vírus megváltozott volna, hogy jobban terjedne-e, hogy durvább megbetegedést okoz-e. A legnagyobb probléma a lappansági idővel van, hiszen a három hétnyi lappangási idő alatt előfordulhat, hogy akár Afrikából Európába vagy az Egyesült Államokba érkező emberek be tudják hozni ezt a megbetegedést. (...) Most már 14 európai országban észlelték ezt a vírust. Ez egy járványügyi probléma, fel kell kutatni azt az utat, hogy ki volt az első eset, aki behurcolta, ő kivel került kapcsolatba, és ezeket az embereket úgymond izolálni kell három hétig, hogy ne tudjon a fertőzés továbbterjedni”

Szlávik János elmondta, hogy a majomhimlő szoros kontaktussal terjed, amibe a szexuális út is beletartozhat, de erről egyelőre nincs hivatalos vizsgálati megállapítás.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás