promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Van élet a Marson? Mindenkit feszülten érdekel a kérdés, amire a NASA a közeljövőben választ ad
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A NASA Perseverance nevű roverje nagy pillanathoz érkezett a marsi küldetése során.

Kedden a hatkerekű robot elkezd felmászni egy kráter ősi delta elemére, ahol landolt. Időnként megáll majd, hogy megvizsgálja azokat a sziklákat, köveket, amelyek az élet valamilyen formáját megőrizhették.

A cél az, hogy ezeket az anyagokat a 2030-as években elhozzák a Földre egy részletes vizsgálat céljából.

„A Jezero-kráter deltája a Perseverance fő asztrobiológiai célpontja. Ezek azok a sziklák, amelyekről úgy gondoljuk, hogy a legnagyobb eséllyel alkalmasak az ősi élet jeleinek megőrzésére, és megállapíthatjuk a Mars klímáját, valamint azt is, hogy ez miképp alakult ki az idők során”

- idézte dr. Katie Stack Morgant, a projekt helyettes tudósát a BBC.

A rover tavaly február 18-án hajtott végre látványos landolást a Mars 45 km széles Jezero-kráterének közepén. Azóta teszteli eszközeit és műszereit, kísérleti minihelikoptert irányít, és általános információkat gyűjt a környezetről.

Ám a robot legfőbb célja, hogy a Vörös Bolygó majdnem egyenlítő közeli medencéjét felfedezze.

A műholdfelvételek alapján ezt a területet a tudósok régóta deltának hitték, és a Perseverance kezdeti helyszíni megfigyelései megerősítették ezt az értékelést. A delta egy olyan képződmény, amely a folyó által kimosott iszapból és homokból épül fel, amikor az egy nagyobb víztömegbe kerül.

Ez a terület régen valószínűleg egy tó volt, ami évmilliárdokkal ezelőtt létezett.

„A deltába ömlő folyók természetes tápanyagokat hordoztak, amelyek szükségesek az élet kialakulásához”

- magyarázta Sanjeev Gupta professzor.

Briony Horgan professzor már arra tért ki, hogy később megtudhatják az ősi kiszáradt tónak a kémiáját, (vize savas vagy semleges lehetett), lakható környezet volt-e a környéke, és milyen életetformáknak adhatott otthont.

Senki sem tudja, hogy volt-e valaha élet a Marson, de a Perseverance által a Földre szállított minták választ adhatnak erre.

„Nem hiszem, hogy a rover műszerei bizonyítékokat adni a marsi élet létezésére. Ezt csak akkor fogjuk megtudni, mikor a kőzetek megérkeznek a Földre, és legkifinomultabb műszereinkkel megkezdjük a vizsgálatokat”

- fejtette ki Jennifer Trosper, a NASA Perseverance projektmenedzsere.

A Perseverance várhatóan akkor rakja le az első kőzetdarabokat a begyűjtési pontra, mikor visszatér a kráter aljára az év végén. A NASA az Európai Űrügynökséggel közösen már elkezdte megtervezni a küldetést, hogyan juttatják vissza a mintákat a bolygónkra.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás