promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Íme az év leghosszabb napja Magyarországon, amikor 16 óráig van világos: tudod, mikor lesz? Már közeledik nagyon
Borítókép:  Profimedia / Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nyakunkon a nyári napforduló.

Talán erre még sosem gondoltatok, de létezik hivatalosan is olyan, hogy leghosszabb nap, van egy nap az évben, amely kiérdemelte ezt a megszólítást, amely nagyon kitűnik a többi közül azzal, hogy a legtovább van világos az évben. Magyarországon ez a nap általában június 21-ére esik, ezen a napon tehát legtovább élvezhetjük a napsugarak és a fény áldásos hatásait.

És hogy pontosan mi van június 21-én Magyarországon?

Napforduló, amely egy csillagászati kifejezés, és amellyel a szakma a Napnak a Föld egyenlítőjéhez való helyzetét fejezzük ki. Egy évben pontosan kétszer van napforduló, ez két pillanat: egyszer a Nap legmagasabb déli pozíciója a Baktérítőn, majd az északi pozíciója a Ráktérítőn. A nyári napforduló alkalmával így a nappal, a télinél pedig az éjszaka a leghosszabb.

A nyári napforduló tehát június 20-án vagy 21-én van, ez az időpont pedig egyben a nyár csillagászati kezdetét is jelöli. A világ számos pontján, számos kultúra pedig ünnepségsorozatokkal, játékokkal és népszokásokkal él ezen alkalmakkor. 

Ezen a napon a nap általában 04 óra 45 perckor kel, míg 20 óra 46 perckor nyugszik le. Így közel 16 órás lesz a nappalunk. Bár hivatalosan Magyarországon június 24-én, Szent Iván éjjelén ünnepeljük a leghosszabb napot.

2022-ben június 21-én lesz, majd innentől kezdve rövidülnek a napplok egésze ndecember 21-ig.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás