promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyin kezdi elveszíteni a támogatóit? - Egyre többen kérdőjelezik meg  döntését
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A folyamatos kudarcok miatt egyre többen kérdőjelezik meg a Kremlben Putyin döntéseit.

Egyelőre nem látni esélyt arra, hogy az orosz elnök irányt változtasson. Putyin egyre inkább a keményvonalas tanácsadók szűkülő körére támaszkodik, és elutasítja más tisztviselők próbálkozását, hogy figyelmeztessék őt a bénító gazdasági és politikai nehézségekre.

Az biztos, hogy Putyin háborúja továbbra is mélyen támogatott az orosz elit nagy részében, sok bennfentes pedig nyilvánosan és magánéletben is hangoztatja, hogy elkerülhetetlen a konfliktus a Nyugattal, és hogy a gazdaság alkalmazkodni fog az Egyesült Államok és a szövetségesei által bevezetett szankciókhoz.

Ennek ellenére egyre többen kezdik azt hinni, hogy Putyin elkötelezettsége az invázió folytatása mellett Oroszországot évekig tartó elszigeteltségre és fokozott feszültségre fogja ítélni, ami miatt a gazdasága megbénul, a biztonsága veszélybe kerül, globális befolyása pedig eltűnik. Néhány üzleti iparmágnás burkolt kijelentéseket tett, amelyek megkérdőjelezik a Kreml stratégiáját, de sok befolyásos szereplő túlságosan fél különvéleményt alkotni és nyilvánosan hangot adni az aggályainak.

Magas rangú tisztviselők megpróbálták elmagyarázni az elnöknek, hogy a szankciók gazdasági hatásai pusztítóak lesznek, de nem hallgat rájuk. Oroszország hatalmas költségeket fog fizetni, de a Nyugat nem hagyott neki mást, mint a háborút – állítja az elnök, aki még bízik abban, hogy a közvélemény mögötte áll.

Eddig egyetlen magas rangú tisztviselő szakított nyilvánosan a Kremllel az invázió miatt: Anatolij Csubajsz, aki az 1990-es évek privatizációknak a népszerűtlen tervezője és a Kreml klímamegbízottja volt. Elhagyta az országot, Putyin pedig leváltotta a posztjáról.

Másoknak, akik ki akartak lépni (köztük Elvira Nabiullina, a jegybank vezérigazgatója) azt mondták, hogy maradniuk kell, hogy segítsenek kezelni a gazdasági csapást. Néhány alacsonyabb rangú tisztviselő azt kérte, hogy helyezzék át őket olyan munkakörökbe, amelyek nem kapcsolódnak a politikai döntéshozatalhoz.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás