Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Rekordot döntött az Antarktiszi jégtakaró - Csak sajnos, nem jó irányban

Rekordot döntött az Antarktiszi jégtakaró - Csak sajnos, nem jó irányban

Tech & Tudomány

Rekordot döntött az Antarktiszi jégtakaró - Csak sajnos, nem jó irányban

Tech & Tudomány

D. Szilvi 08:38

A Copernicus intézet az Európai Bizottság megbízásából, az Európai Unió támogatásával rendszeres havi jelentéseket ad ki a klímahelyzetről. Most az Antarktiszi jégtakarót vizsgálták, és nem szolgáltak jó hírekkel.

Az idei februári átlaghőmérséklet a világon körülbelül 0,2°C-kal volt magasabb, mint az 1991-2020 között ugyanebben a hónapban. A hőmérséklet jóval átlag feletti volt Oroszország nyugati és északi részén, valamint a Jeges-tenger egyes részein, és az átlag alatt alakult Észak-Amerika és Kína nagy részén.

Európa egésze több mint 2°C-kal volt melegebb az átlagosnál, de 1,6°C-kal hidegebb volt, mint a legmelegebb, 1990-es február az 1979 óta, amióta méréseket végeznek. A tél a kontinensen pedig csaknem 1°C-kal melegebb volt, mint az 1991-2020 közötti időszak átlaga.

Az antarktiszi tengeri jég kiterjedése 27 százalékkal elmaradt az 1991-2020 közötti időszak februári átlagától, ami a második legrosszabb adat, amit 44 év alatt mértek. Ezzel folytatódik a 2021 júliusa óta tapasztalt átlag alatti, de nem rendkívül alacsony kiterjedés.

A jelentést a világ minden tájáról érkező adatok alapján készítették, műholdak, hajók, repülőgépek és meteorológiai állomások méréseiből rakták össze számítógépes elemzéssel.

Borítókép: Illusztráció/Profimedia