promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A kutyák nem teljesen színvakok, de akkor hogyan látják a világot? Itt a válasz egy új kutatás szerint
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A kutya látása nagyon különbözik az emberétől. Kevesebb színárnyalatban látják a világot, mint mi, de ez nem jelenti azt, hogy teljesen színvakok lennének.

Az emberi szem háromféle színérzékelő sejttel rendelkezik. Ezért az agyunk megkülönbözteti a vörös hullámhosszt a zöldtől, a kéket pedig a sárgától. A legtöbb más emlőséhez hasonlóan a kutyák szeme csak kétfélét tartalmaz. A kutyák tehát nem teljesen színvakok, de a szemük csak azt teszi lehetővé az agyuk számára, hogy megkülönböztessék a kéket a sárgától, de a vöröset a zöldtől már nem.

A kék és sárga színek megjelenítéséhez a kutyák és az emberek a szem retinának nevezett részén található idegsejtekre támaszkodnak. Ezek a neuronok a kúpsejtekben észlelt sárga fény hatására gerjesztődnek, de ha az idegsejtek aktivitása elnyomódik, akkor pedig kék fény éri el a kúpokat. A kutya agya ezeknek a neuronoknak a gerjesztését vagy elnyomását sárga vagy kék érzetként értelmezi.

Kutyákban és színvakok esetében azonban mind a vörös, mind a zöld fény semleges hatással van az idegsejtekre. Ha nincs jel ezeknek a színeknek az értelmezésére, a kutyák agya nem érzékel semmilyen színt. Vagyis ahol te pirosat vagy zöldet látsz, ott ők a szürke árnyalatait.

De más jelek segíthetnek megkülönböztetni nekik ezeket a színeket, például vörös tárgyak általában sötétebbek, mint a zöldek.

Vannak bizonyítékok arra is, hogy a kutyák képesek olyan színeket látni, amiket az emberek nem. A kutyák szemében lévő lencsék jelentős mennyiségű ultraibolya fényt bocsátanak át, amit az emberi szem nem. Vagyis a kutyák több kék fényt látnak, mint mi.

Valamint kiderült az is, hogy rövidlátóak, vagy legalábbis azok a fajták (whippetek, mopszok és egy shetlandi juhászkutya), amiket használtak. A kísérlet azt mutatta, hogy 6 méter távolságra kell lenniük valamitől, hogy lássák, még ez az embernél 15 méter.

Az éjszakai látásuk viszont jobb, mint a miénk, bár még az övék is meglehetősen homályos. A kutyák szeme több fényérzékelő sejtet tartalmaz, amelyek különbséget tesznek a sötét és a világos között.

Valamiben pedig sokkal fejlettebbek nálunk, a szemük jobban érzékeli a mozgást. Ez a képesség valószínűleg lehetővé teszi a számukra, hogy sokkal gyorsabban és pontosabban észleljék a mozgó tárgyakat, például a zsákmányt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás