promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Érdemes erre figyelned, egyre komolyabb fenyegetést jelentenek a csalók a mobilbankolásra
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

2021-ben nagyon megugrott a mobilbankos kártevők száma, legalábbis erre enged következtetni az ESET új kutatása. 

Leginkább az Androidos telefontulajdonosoknak kell vigyázniuk. A mobilbankot támadó trójai vírusok nagyon veszélyesek, mivel könnyedén hozzáférnek a bankkártya adatainkhoz, ami így gyorsan a csalók kezébe kerül, óriási anyagi kárt okozva az áldozatoknak.

Az ESET internetbiztonsági vállalat adatai szerint az év első harmadában 158,7 százalékos növekedés volt észlelhető ezen a területen, erre pedig még rájött 49 százalék a második harmadban.

A kriptovalutákra épülő befektetési csalások száma is még mindig nagyon gyakori. 2020 októbere és 2021 májusa között több, mint 80 millió dollárt csaltak ki ezzel a módszerrel az áldozatoktól.

De megnőtt az úgynevezett dupla zsarolás is. Már nem érik be csupán egy szimpla zsarolóvírussal, hanem azzal fenyegetőznek a kiberbűnözők, hogy a kezükbe került titkos adatokat eladják vagy nyilvánosságra hozzák, ha nem kapják meg a váltságdíjat. Az ilyen jellegű fenyegetések száma 81 százalékkal ugrott meg.

A kiberbűnözésnek leginkább az idősebb korosztály, a 60 év felettiek esnek áldozatul, az összes csaláshoz kötődő pénzveszteség 28 százaléka őket érintette. De bárki más is veszélyben lehet, ezért érdemes nagyon vigyázni, és az eszközeink biztonságáról is gondoskodni kell. A kiberbűnözés óriási fejlődésen megy folyamatosan keresztül, míg a kiberbiztonság csak nehezen tartja vele a lépést, ez betudható többek között az ezt a szektort is érintő munkaerőhiánynak is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás