promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Müller Cecília aggasztó bejelentést tett, aztán mindenkit megnyugtatott
Borítókép:  MTI
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az omikron új, fertőzőbb variánsa már Magyarországon terjed.

Müller Cecília péntek reggel bejelentette, hogy Magyarországon is megjelent az omikron új, fertőzőbb variánsa, a BA2 változat. Az országos tisztifőorvos szerint azonban nincs ok a pánikra, hiszen az eddigi tapasztalatok alapján ez az alvariáns se okoz súlyos beteglefolyást.

„Az úgynevezett "lopakodó omikron" a hagyományos PCR-tesztekkel is kimutatható, viszont vannak olyan speciális tesztek, amelyeket az új variáns kikerül. (...) Nem kell megijedni ettől a variánstól, mert a jelenleg ismereteink szerint ugyanolyan a klinikai viselkedése ennek, mint az omikron variánsnak, nem súlyosabb kórképet nem okoz, sem más szervet nem támad meg”

- mondta a tisztifőorvos.

Müller Cecília azt mondta, hogy bár magas esetszámot detektálnak, jövő héten már talán látni fogjuk az alagút végét. A szakember elmondása szerint azért tudták ilyen gyorsan észlelni ezt az alvariánst, mert Magyarország egy survaillancre rendszert működtet a variánsok időben történő detektálására.

Persze felmerül a kérdés, vajon a három oltás a BA2 variánstól is megvéd?

„Az epidemiológiai adatok a végső tényválaszok erre. Minden variáns egy kicsit változtat a védőoltások hatékonyságán, de a védőoltás hozzátesz a védelemhez, de ezért is javasolt a védettség újabb megerősítése az új oltások felvételével”

- fogalmazott Müller Cecília.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás