promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Világjárvány idején betegen munkába menni: önzőség, kényszer vagy mindkettő?
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sokan nem tehetnek mást, betegen is bejárnak dolgozni.

Tombol a koronavírus járvány, az omikron variáns miatt még a negyedik hullám végének se örülhettünk, máris itt az ötödik.

Sokan megbetegednek, de nem mindenki teheti meg, hogy otthon marad. Van akiknek választaniuk kell az egészségük és a fizetésük között. Amíg sok munkahelynél jár a betegszabadság és táppénz, addig akadnak olyanok, akiknek csak akkor van fizetése, ha tényleg dolgoznak. Nekik pedig dönteniük kell, hogy betegen jelennek meg a munkahelyükön, vagy ha megengedhetik maguknak, otthon maradnak.

Sokan közülük ezért a tünetek megjelenésével (főleg ha azok nem súlyosak) nem mernek orvoshoz fordulni, nehogy karanténba kerüljenek. Az alacsony jövedelmű órabéres munkavállalók különösen kiszolgáltatottak.

Egy a Harvard's Shift Project által készített, nagyjából 6600 alacsony bérű munkavállaló körében végzett felmérés tavaly ősszel megállapította, hogy a 65 százalékuk arról számolt be, hogy az elmúlt hónapban betegeskedtek, és mégis elmentek dolgozni - írja az Associated Press. Ez alacsonyabb, mint az a 85 százalék, aki betegen dolgozott a világjárvány előtt, de sokkal magasabb, mint kellene egy közegészségügyi válság közepén. Bár ezek amerikai adatok, Magyarországon is hasonló lehet a helyzet.

A HVGcikke szerint sok cég csökkentette Nagy-Britanniában az oltatlanoknak járó táppénzt. De Amerikában is jellemző, hogy aki karanténba kerül, nem biztos, hogy megkapja a neki járó díjat. Több munkaadó is csak akkor fizet, ha pozitív tesztet tud bemutatni a munkavállaló. Ha valakinek a tesztje negatív lesz, a kimaradt napokat nem fizetik ki neki.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás