Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Világjárvány idején betegen munkába menni: önzőség, kényszer vagy mindkettő?

Világjárvány idején betegen munkába menni: önzőség, kényszer vagy mindkettő?

Tech & Tudomány

Világjárvány idején betegen munkába menni: önzőség, kényszer vagy mindkettő?

Tech & Tudomány

Promotions 07:37

Sokan nem tehetnek mást, betegen is bejárnak dolgozni.

Tombol a koronavírus járvány, az omikron variáns miatt még a negyedik hullám végének se örülhettünk, máris itt az ötödik.

Sokan megbetegednek, de nem mindenki teheti meg, hogy otthon marad. Van akiknek választaniuk kell az egészségük és a fizetésük között. Amíg sok munkahelynél jár a betegszabadság és táppénz, addig akadnak olyanok, akiknek csak akkor van fizetése, ha tényleg dolgoznak. Nekik pedig dönteniük kell, hogy betegen jelennek meg a munkahelyükön, vagy ha megengedhetik maguknak, otthon maradnak.

Sokan közülük ezért a tünetek megjelenésével (főleg ha azok nem súlyosak) nem mernek orvoshoz fordulni, nehogy karanténba kerüljenek. Az alacsony jövedelmű órabéres munkavállalók különösen kiszolgáltatottak.

Egy a Harvard's Shift Project által készített, nagyjából 6600 alacsony bérű munkavállaló körében végzett felmérés tavaly ősszel megállapította, hogy a 65 százalékuk arról számolt be, hogy az elmúlt hónapban betegeskedtek, és mégis elmentek dolgozni - írja az Associated Press. Ez alacsonyabb, mint az a 85 százalék, aki betegen dolgozott a világjárvány előtt, de sokkal magasabb, mint kellene egy közegészségügyi válság közepén. Bár ezek amerikai adatok, Magyarországon is hasonló lehet a helyzet.

A HVG cikke szerint sok cég csökkentette Nagy-Britanniában az oltatlanoknak járó táppénzt. De Amerikában is jellemző, hogy aki karanténba kerül, nem biztos, hogy megkapja a neki járó díjat. Több munkaadó is csak akkor fizet, ha pozitív tesztet tud bemutatni a munkavállaló. Ha valakinek a tesztje negatív lesz, a kimaradt napokat nem fizetik ki neki.

Borítókép: Illusztráció/Profimedia