Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Óriási vízesést találtak az óceán mélyén Mauritius szigeténél – tényleg van ilyen!

Óriási vízesést találtak az óceán mélyén Mauritius szigeténél – tényleg van ilyen!

Tech & Tudomány

Óriási vízesést találtak az óceán mélyén Mauritius szigeténél – tényleg van ilyen!

Tech & Tudomány

Promotions 04:04

Nemcsak zuhatag, de egy kisebb kontinens is elbújt a terület alatt.

Mauritius szigetállama az Indiai-óceánban fekszik, Madagaszkártól keletre. A mindössze 1865 négyzetkilométer kiterjedésű földdarabot arab hajósok fedezték fel a 10. században, és már őket is lenyűgözte egy ritka természeti csoda.

Egy vízesésről, pontosabban „ál-zuhatagról” van szó, amely nem egy folyón vagy patakon alakult ki, hanem az óceán mélyén. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Mauritius délnyugati részén lévő képződmény nem valódi vízesés, inkább csak afféle optikai illúzió.

Nem mindenhonnan tűnik ugyanis klasszikus zuhatagnak, csak ha egy meghatározott szögből nézzük. A víz alatti áramlatok a fenéken lévő, laza szerkezetű homokot, üledéket itt egy mélyebb hasadékba sodorják, és ez kelt olyan látványt, mintha vízesés bukna alá.

Meglepő, hogy a Mauritius környéki vizek legfeljebb 150 méter mélyek, ezen a különös és rejtélyes helyen viszont több kilométernyire csúszik le az üledék. A turisták persze rettentően élvezik az ide vezetett helikoptertúrákat, mert ilyen csodát máshol biztosan nem látnak.

Egészen döbbenetes látvány, ahogy látszólag egy vízesés bukik alá az óceán mélyén, ráadásul a kristálytiszta víz elősegíti, hogy zavartalan legyen az élmény. Mauritius egyébként folyton meglepi valamivel a tudósokat, akik csak nemrég jöttek rá, hogy a sziget alatt valójában egy kisebb kontinens rejtőzik.

A Mauritiának nevezett földrész még a prekambrium idején, mintegy 60 millió évvel ezelőtt szakadt le a mai Madagaszkárról. Ezt bizonyítják azok a kőzetek is, amelyek sokkal régebbiek, mint Mauritius legrégebbi, 8,9 millió éves, bazaltból álló formációi.

Borítókép: Profimedia