promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő kinézetű robotok jelennek meg egy magyar város utcáin? Igen, és így fognak kinézni
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Önműködő robotok járnak majd a városban.

A település német és spanyol városokkal vágott bele közösen egy projektbe, amelynek keretében átalakul majd a házhozszállítási rendszer. Az új robotokat így először Hamburgban, Debrecenben és Spanyolrszágban tesztelik majd.

Az ADD (Autonomous Delivery Device, autonóm szállítóeszköz), amely a CARNET és a CIT UPC együttműködéséből született meg, egy 1,2 köbméteres, maximum 20 km/h-ás sebességgel közeledő, hatkerekű robot

- írja a Rakéta.

A robot amúgy GPS-szel és lézerekkel, illetve kamerákkal térképezi fel a környezetét, majd ezek után kalkulálja ki a legjobb utat. A szállítórobotokkal hamarosan tehát a debreceniek is összefuthatnak majd egy-egy séta közben.

A csúcsmodern robotokat amúgy a Katalóniai Műszaki Egyetem és a CARNET mobilitási kutatási központja közösen fejlesztette ki.

Az ADD-okhoz egy nagyobb AVH is tartozik, amely egyfajta központként is szolgál, illetve a kisebb egységekkel kooperációban működik majd. Emellett a távoli irányítás központnak az lesz a feladata, hogy a robotok közötti kommunikációt segítse olyan helyzetben, amikor az autonóm rendszer nem boldogul.

Korábban Nagy Sándor tett ki képeket illusztrációként a robotokról, amelyekhez hasonlókkal találkozhatnak majd a debreceniek később (a Rakéta oldalán IDE kattintva láthatók képek a Debrecenben látható robotokról is).

(Forrás: Rakéta, Dehír)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás