promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egyre könnyebb levenni a legfelső polcról az üveget: kiderült, miért nő folyamatosan az emberiség átlagmagassága
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Évről-évre nő az átlagmagasság, úgy tűnik, hogy a kutatók megtalálták azt a receptort, ami elősegíti ezt.

A tudósok úgy gondolják, megvan a válasz, hogy miért, és a jelenséget egy agyi receptorral magyarázzák. Ez a felfedezés olyan új gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethet, amik elősegítik az emberek késleltetett növekedését és növelik az izomtömeget.

A történelem során, ahogy a táplálkozás egyre egészségesebb lett, úgy nőttek az emberek is. Az Egyesült Királyságban az átlagos magasság 10 cm-rel nőtt a 20. század során, más országokban pedig a 20 cm-t is elérte. Dél-Koreában az átlagmagasság megugrott, ahogy a terület egyre fejlettebbé vált, és pénzügyileg kevésbé függővé.

Régóta ismert, hogy a jobb táplálkozás mellett az emberek gyorsabban nőnek. Ezért a világ kevésbé gazdag részein az emberek csak kis mértékben nőttek magasabbra.

Azt is ismerték már, hogy a táplálékból érkező jelek eljutnak az agy egy részéhez, az úgynevezett hipotalamuszhoz. Ez a rész ösztönözheti a növekedést. Azóta pedig azonosította az MC3R receptort, ami összekapcsolja a táplálékot, a nemi fejlődést és a növekedést.

A kutatók megállapították, hogy ha ez a receptor nem működik optimálisan, az emberek alacsonyabbak lehetnek, és később kezdik meg a pubertást.

Úgy gondolják, hogy ez a kutatás segíthet a gátolt növekedésű és késleltetett pubertásban szenvedő gyermekeknek, valamint azoknak, akik krónikus betegségben szenvednek, ami izomgyengeséghez vezet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás