Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Nyugtalanító: olyan jéghegyet fotóztak a tengeren, ami valójában ott sem volt

Nyugtalanító: olyan jéghegyet fotóztak a tengeren, ami valójában ott sem volt

Tech & Tudomány

Nyugtalanító: olyan jéghegyet fotóztak a tengeren, ami valójában ott sem volt

Tech & Tudomány

Promotions 07:37

Egy nő a naplementére volt kíváncsi, és valami egészen más tárult a szeme elé.

A Hortobágyot ismerőknek a délibáb nem szokatlan jelenség, de ha egy tengeren jelenik meg egy optikai illúzió, az azért nagyon meglepő tud lenni. És nyugtalanító, különösen a hajósok számára, akiket könnyen meg tud zavarni ez a furcsa természeti jelenség.

A délibáb keletkezése során a távoli tárgyakról nem a valódi helyükön látunk képet. Elvileg ez döbbenetes ellentmondás, valójában azonban nem ördögtől való dolog. Akkor keletkezik ilyen látvány a látóhatár szélén, a földfelszín fölött lebegni látszó dolgokról, ha a fény különböző törésmutatójú levegőrétegeken halad át és törik meg.

Egy hölgy, Simone Engels nemrégiben Kanadában észlelte a fantasztikus jelenséget, és mivel a délibáb nemcsak az emberi szemet tudja becsapni, hanem a fényképezőgépet is, ezért gyorsan kattintott róla néhány fotót.

„Teljesen eldobtam tőle az agyamat! Nem tudtam pontosan, mit látok, de sok minden megfordult a fejemben”

– idézte fel Simone, aki eredetileg a naplementét akarta megcsodálni és megörökíteni, ezzel magyarázható, hogy éppen nála volt a professzionális gépe. Először természetesen azt hitte, hogy egy irdatlan méretű jéghegy úszott a közelébe, de aztán rájött, hogy ennek nem nagy a valószínűsége.

A képeket persze rögtön megosztotta a Facebookon, és mások is el voltak ájulva tőle. A látvány valóban teljesen élethű, a kék tenger és a távolban megjelenő, rózsaszínes árnyalatú alakzat látványa egészen döbbenetes.

Néhányan aztán arra is rájöttek a poszt kommentelői közül, hogy a Simone által látott képződmény valójában nem jéghegy, hanem a Mount Cheam nevű hegy felső része, amely a szenzációs képet készítő hölgytől 200 kilométernyire volt található, és csak a délibáb varázsolta elébe.

Fotó: Profimedia (Mount Cheam)

Borítókép: Profimedia

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria