promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes: ágyúgolyóval átlyukasztott páncélt találtak Waterloo csataterén
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

23 éves francia tulajdonosának nem volt esélye a túlélésre.

Miután Bonaparte Napóleon visszatért Franciaországba az elbai száműzetéséből, csupán száz napra foglalhatta el ismét a császári trónt. Az európai hatalmak ugyanis egyesített erővel támadtak rá, és 1815. június 18-án Waterloonál végső vereséget mértek az uralkodóra.

Ebben a csatában harcolt az a francia lovas katona is, akit pontosan telibe talált egy ágyúgolyó. A gömbölyű lövedék a jobb oldalon hatolt be a szerencsétlen áldozat testébe, majd a hátán természetesen rögtön távozott is.

Aranyozott páncélját megőrizték, és a párizsi Musee de l'Armee, vagyis a francia hadsereg történetét bemutató múzeum egyik kiállítótermében meg is tekinthető. Borzasztó látványt nyújt az elején behorpadt és átlyukadt, hátul pedig átszakadt vértezet.

A páncél tulajdonosa a 23 éves François Antoine Fauveau volt, akinek szupererőre lett volna szüksége ahhoz, hogy a 9 fontos (vagyis 4 kilós) ágyúgolyó becsapódását túl tudja élni. A katonánál lévő papírok szerint tejesember volt a civil foglalkozása, és nem sokkal korábban, 1815 májusában sorozták be a seregbe.

A külleme leírásánál azt emelték ki, hogy hosszúkás arcú, magas homlokú, kék szemű, gömbölyű orrú, kis szájú és szeplős férfi volt. A családjában terjedő szóbeszéd szerint azonban valójában nem ő állt be Napóleon hadába, mert éppen házasodni készült, hanem a testvére vette át tőle ezt a kötelességet.

A lovas katona 173 cm magas volt, így kerülhetett az elit egység tagjai közé. Összeroncsolt páncélját értékesnek tartották, ezért lehúzták róla, mielőtt jelöletlen tömegsírba temették a holttestét. A vele együtt besorozottak alig egyhetes kiképzésen vettek részt, így nem sok esélyük volt a túlélésre egy ilyen heves ütközetben.

Egy kutató szerint az ágyúgolyó nem a földről pattant fel, hanem egyenesen Fauveau-t találta el. A testét alighanem darabokra szakította volna, így azonban az aranyozott páncél egyben tartotta.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás