promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen dolgok derültek ki a T-Rexekről egy új kutatásnak köszönhetően
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

2,4 milliárd példány is járhatott a Földön. Óriási lehetett a T-Rex populáció, csak nem egy időben.

A T-Rexek eléggé ijesztő ragadozók. Most a kutatók arra jutottak, hogy nagyjából 2,5 milliárd is járhatott belőlük a Földön, de nem egy időben, hanem pár millió év alatt.

A testméreten, ivarérettségen és a lények energiaszükségletén alapuló számítások alapján a University of California csapata meghatározta, hány T-Rex élhetett a bolygón. Ez az első ilyen kutatás a maga nemében, de ez is csupán becslés.

A faj körülbelül 1,2–3,6 millió évig barangolt Észak-Amerikában, ami azt jelenti, hogy a Tirannoszaurusz populáció sűrűsége egy adott pillanatban eléggé kicsi volt. Körülbelül kettő élhetett egy akkora területen, mint Washington D.C., vagy 3800 Kaliforniában.

Körülbelül 100 T-Rex kövületet találtak eddig a kutatók. Ha 2,5 millió T-Rex lett volna 2,5 milliárd helyett, valószínűleg soha nem tudtuk volna meg, hogy léteznek – mondta Charles Marshall, a tanulmány vezető szerzője.

Marshall csapata egy általános biológiai ökölszabály alapján számította ki a populációt, ami szerint minél nagyobb az állat, annál kevésbé sűrű a populációja. Aztán megbecsülték, hogy a húsevő T-Rexnek mennyi energiára volt szüksége az életben maradáshoz – valahol a komodói varánusz és az oroszlán között. Minél több energiára van szüksége, annál kevesebb élt egy területen. Azt is figyelembe vették, hogy a T-Rexek valahol 14–17 éves korukban érték el az ivarérettséget, és legfeljebb 28 évet éltek. A csapat ez alapján arra jutott, hogy a teljes egyedszám legalább 140 millió, de akár 42 milliárd is lehetett – 2,4 milliárd a középérték.

Forrás: Huffpost

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás