promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiderült, hogy melyik arcmaszk a legjobb a koronavírus ellen
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kiderült, hogy melyik arcmaszkokat érdemes választanod, ha nem akarod elkapni a koronavírust.

Sok országból hallani, hogy egyre komolyabb korlátozásokat vezetnek be az omikron miatt. Legtöbbször az FFP 2-es maszkot ajánlják, de néhány virológus azt mondja, hogy érdemes két maszkot viselni egyszerre.

Az omikron megdöbbentő ütemben terjed, sokkal gyorsabban, mint a korábban uralkodó variáns, a delta. Ezért még a közeljövőben nem valószínű, hogy megszabadulhatunk az arcmaszkoktól. A következő verziókból pedig érdemes lehet beújítani egy-kettőt, ha maximális védelemre vágysz.

Mivel a COVID-19 vírus folyamatosan új és fertőzőbb változatokká alakul át, minden eddiginél fontosabb olyan arcvédő viselése, ami csökkenti az átvitel kockázatát, még akkor is, ha teljesen be vagy oltva. A maszk segít megvédeni a körülötted lévőket, és téged is.

A szakértők szerint az N95-ös a legjobban védő arcmaszk, amit az omikron és más vírusok ellen kaphatsz. Ez egy eldobható verzió, ami a levegőben lebegő részecskék legalább 95 százalékát kiszűri.

Az N95 maszk egyik népszerű alternatívája a KN95, ami az amerikai szabvány kínai megfelelője. A KN95-ösök ugyanabból az anyagból készülnek, mint az N95-ök, és arra is tervezték, hogy a levegőben lévő részecskék legalább 95 százalékát kiszűrjék. Egy másik alternatíva a KF94, a dél-koreai megfelelője ugyanennek, bár kissé eltérő alakú és 94 százalékos szűrési hatékonysággal rendelkezik.

Ezek a legjobb maszkok, de nem lesznek tökéletesek, ha nem illeszkednek jól. Figyelj arra, hogy az orrodnál és a száj körül is megfelelően a bőrödhöz simuljon.

A sebészeti maszkok is jók lehetnek, bár a védelmük azért kisebb, mint az N95-ösnek. Olyat kell keresni, ami legalább három rétegből áll, és szintén fontos az illeszkedése. Ha nem elég feszes, érdemes lehet csomót kötni a szárára a fülednél.

Sajnos úgy tűnik, hogy a legtöbbek által preferált szövetmaszkok már nem elegendőek és nem védenek megfelelően az omikron ellen. Bár a semminél azért még ez is mindig jobb választás.

Hasznos lehet esetleg vegyíteni a sebészeti maszkot és a textilt, a kettő együtt hordva már megfelelő védelmet nyújthat.

Forrás: Cnet

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás