promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nagy dobásra készül a Pfizer: hamarosan érkezik a „szupervakcina”?
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Úgy tűnik, hogy új vakcinára lesz szükség az omikron miatt, ami leghamarabb márciusban érkezhet.

A Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla szerint újra kell tervezni a vakcinájukat úgy, hogy az omikron variánst veszik alapul. Úgy gondolja, hogy márciusra már készen is lehet az új oltás - írja a Reuters.

Albert Bourla elmondta, hogy a Pfizer és a partnere, a BioNTech SE már dolgozik az omikronra célzott vakcina-változaton, de fejlesztenek egy olyan (egyesek által „szupervakcinának” nevezett) oltást is, ami a korábbi vakcinát és az omikron ellenit is magában foglalja. Elmondta azt is, hogy akkora gyártási kapacitást fejlesztettek ki, hogy nem jelent gondot az azonnali átállás sem. 

A Pfizer szerint a COVID-19 elleni vakcina végül a legtöbb ember számára egy éves oltás lehet, de egyes magas kockázatú csoportoknál ennél gyakrabban is szükség lehet az ismétlésre.

A Moderna vezérigazgatója, Stephane Bancel múlt héten még azt mondta, hogy idén ősszel még egy oltásra lehet szükségük az embereknek, mivel az antitestek hatékonysága valószínűleg csökkenni fog a következő néhány hónapban.

A Pfizer most már az új oltásban látja a megoldást. Közben a cég pedig piacra dobott egy koronavírus elleni gyógyszert is, aminek engedélyeztetési kérelmét már be is nyújtották az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA). Paxlovid nevű tablettát Amerikában már használhatják a covidos betegeken. 

A gyógyszert a tünetek megjelenése után kell szedni, és közel kilencven százalékos hatékonyságot mutatott a súlyos szövődmények és a kórházba kerülés ellen az amerikai vizsgálatok szerint. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás