promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bekövetkezett, egyesítette erejét a koronavírus és az influenza: Magyarországon is megjelent a flurona!
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem új vírusról van szó, hanem tünetegyüttesről, amelyet a két vírus egyidejű jelenléte okoz.

Először Izraelben jelent meg a koronavírus és az influenza kettős fertőzése, amelytől a szakemberek komolyan tartottak a téli időszakhoz közeledve. A két vírus nevének összetételéből a „flurona” nevet ragasztották a betegségre, amely szerencsére nem feltétlenül jár súlyos tünetekkel.

Nemrég aztán Magyarországon is kimutatták a fluronát, ám ettől sem kell jobban tartanunk, mint a „közönséges” koronavírustól, hiszen az oltások nagyban csökkentik a súlyos szövődmények kialakulását.

Mindezt Kis Zoltán, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) virológusa közölte az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában. A portfolio.hu által összefoglalt beszélgetésben a szakember kifejtette, hogy az USA-ban már félmillió koronavírusos beteget vizsgáltak meg ebből a szempontból, és 3 százalékuknak a mintájában a koronavírus mellett megtalálható volt az influenzavírus is.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy az influenzavírus és a koronavírus „összeálltak”, új vírust alkotnak, hanem egy időben, de külön-külön jelennek meg a szervezetben. Mindez persze extra rizikót jelent a testünk számára, ám korántsem halálos veszélyt.

Kis Zoltán úgy véli, hogy mindkét vírus tud önmagában súlyos megbetegedést okozni, de főleg az oltatlanoknál. Az amerikai tanulmányra hivatkozva elmondta, hogy azok között, akik bekerültek a kórházba és kettős fertőzésük volt, nagyobb eséllyel fordultak elő légzési problémák, mint azoknál, akik az influenza vagy a koronavírus ellen be voltak oltva.

A témához hozzászólt a magyarországi járványidőszak egyik megmondó embere, Rusvai Miklós is, aki leszögezte, hogy a flurona nem egy új mutáns, ezért nem kell megijednünk tőle. A szakértő a Spirit FM Aktuál című műsorában azt is elmondta, hogy a pozitív mintáknak már a 78 százalékát teszi ki az omikron variáns Magyarországon, vagyis nálunk is villámgyors a terjedése.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás