promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Két fiatal magyar kutatónak megjelent a legendás magyar szörny, akit a '80-as években láttak először a Mátra erdeiben?
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A magyar jetiként is emlegetett lényről először 40 évvel ezelőtt kezdtek el beszélni.

A Blikk-nek küldte el a történetét két fiatal magyar kutató, akik valami nagyon furcsát láttak a Mátrában, méghozzá Mátranovák mellett Fehérszék nevű riolittufa képződménynél. A szakemberek azt vizsgálták éppen, hogy az olvadó hó leve milyen módon erodálja a puha, vulkanikus képződményt, amikor valami szokatlanra figyeltek fel.

Az újságnak azt is elmondták, hogy szokatlan nagy csendben dolgoztak, és folyton olyan érzésük volt, mintha valaki figyelné őket. Aztán valamiféle különös, bűzös szagot kezdtek el érezni, majd nem sokkal rá egy koszosfehér foltot véltek felfedezni az egyik tufabucka tetején.

A furcsa szerzet később az erdő felé kezdett el szökellni a kutatók elmondása szerint.

A "lény"-nek hosszú végtagjai voltak, a párosnak pedig sikerült egy fotót is készítenie róla, amelyet a Blikk-re kattintva megnézhettek. Mint elmondák, nem volt könnyű exponálni, és erős zoomot is kellett használniuk. De amint eltűnt, úgy a szag is kezdett csillapodni. Karmos Balázs, a fiatal magyar kutató azt nyilatkozta az újságnak, hogy kezdetben azzal nyugtatták magukat, hogy csak egy nagy fehér kutya lehetett az, amit láttak, aztán később rákeresett az interneten, hátha talál valami információt.

És akkor talált rá a Fanyűvővel, a magyar jetivel foglalkozó anyagokra.

A Fanyűvő egy legendás magyar kriptid, egy úgynevezett rejtőzködő állat, amelyet még nem fedezett fel az emberiség. Ilyen például a Loch Ness-i szörny, illetve a hegyiember, a jeti is, amelyek létezéséről azóta rengeteg, bizonytalan forrásból érkező „bizonyíték” látott napvilágot. Bár a legtöbbről előbb-utóbb bebizonyosodott, hogy nem valósak. De vannak sikertörténetek is, hiszen egykor a kriptidek közé sorolták a kacsacsőrű emlőst is, mivel annyira valószerűtlennek tűnt a fiziológiája, hogy az először előkerült maradványokat tréfának gondolták, míg meg nem pillantottak egy élő egyedet. De többek között ebben a cipőben járt a zebra és a zsiráf is.

A jetihez és nagylábhoz hasonló élőlényekről, azaz emberszerű állatokról a világ számos táján szólnak legendák. Ausztráliában például yowiesnak hívják. Magyarországon pedig Fanyűvőnek. A legendák általában egy szürkésfehér, nyurga, majomszerű lényről szólnak, amely leginkább elhagyatott bányák környékén jelenik meg. Hazánkban először a '80-as években szóltak a lényről,

állítólag a Mátrában dolgozó bányászok néztek vele farkasszemet, nevét pedig Jankovics Marcell 1981-es meséje, a Fehérlófiai után adták neki.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás