promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Vodafone-nak bizony köze volt hozzá, hogy a világ első SMS üzenete célba ért
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A világ első SMS-e horribilis pénzért kelt el. Megsúgjuk, hogy többe került, mint amennyit egy SMS küldésért kifizetsz.

Maga a telefonálás nem fog kimenni a divatból, de az SMS már eléggé retró dolognak számít a mai világban. Pedig néha jól tud jönni, mondjuk ha megadja magát a mobilnetünk.

Az SMS azt jelenti, hogy Short Message Service, vagyis magyarra fordítva rövidüzenet-szolgáltatás. Amikor a Westel mobilszolgáltató elkezdte népszerűsíteni 1990-ben, akkor „GSM táviratnak” nevezték. Hát igen, az SMS kicsit egyszerűbb.

A távközlés egyik történelmi pillanata volt, amikor 1992. december 3-án Neil Papworth brit mérnök  elküldte az első SMS-t. Az üzenet a Vodafon akkori hálózatán keresztül érkezett meg. Papworth barátja, Richard Jarvis épp egy karácsonyi buliba volt, szóval a küldő csak annyit írt, hogy

„Boldog karácsonyt”

Jarvis a brutálisan nagy Orbitel telefonján tudta elolvasni az üzenetet. Az akkori mobilok nem voltak még erre kalibrálva, szóval az üzenetet számítógépen kellett elküldeni.

A Leet számolt be róla, hogy az SMS-t NFT-ként, vagyis digitálisan eredetvédett tartalomként bocsátotta árvetésre a francia Aguttes aukciósház december 21-én, ami végül csillagászati áron találta meg az új tulajdonosát.

A telekommunikáció történelmi üzenetéért 107 ezer eurót, vagyis csaknem 40 millió forintot fizetett valaki.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás