promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Merész álhír terjed a koronavírusról – figyelmeztetést adott ki a Semmelweis Egyetem
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Semmelweis Egyetemnek nincs is olyan tanszéke, aminek a tankönyvére hivatkozik az álhír gyártója.

Továbbra is nyakig benne vagyunk a koronavírus-járvány negyedik hullámában, de az emberek igyekeznek beoltatni magukat az ünnepek előtt. Mivel továbbra is sikeres a november 22-én indult oltási akcióhét, így a kormány ismét egy héttel meghosszabbítja azt.

Ez azt jelenti, hogy december 12. vasárnap estig lehet a kórházi oltópontokon előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül oltakozni. Az oltópontok minden nap reggel 7 és este 19 óra között vannak nyitva.

Közben rengeteg álhír terjed a vakcinával kapcsolatban, amik között azért vannak olyanok, amik meg tudják mosolyogtatni az embert. Az egyik ilyen az volt, amikor az oltásellenesek azt terjesztették, hogy a vakcinától megváltozik az ember szexuális irányultsága.

Azt is leírta valaki, hogy ha az oltás helyére egy félbevágott krumplit teszünk, akkor a növény kiszívja a hatóanyagot. Természetesen ennek sem szabad bedőlni, ha bárkiben felmerült volna, hogy van valóságalapja.

Persze vannak komolyabb álhír gyártók is. Az egyikük miatt most a Semmelweis Egyetemnek figyelmeztetést is kellett kiadnia.

„A Semmelweis Egyetem Infektológiai Tanszékének tankönyvére hivatkozva terjed álhír az egyik legnépszerűbb közösségi oldalon a járványok idején történő vakcinációval kapcsolatosan. Az egyetemnek ilyen tanszéke nincs, Infektológiai Tanszéki Csoportja van, akik ugyanakkor nem írtak ilyen témában könyvet. Szinte minden, az egészségünkkel kapcsolatos tananyag, a szakterület folyamatos fejlődése miatt, az évek alatt sokat változott, de az egyetemen jelenleg használt tankönyvek egyikében sem szerepel az a félrevezető állítás, melyre alapozva az álhír terjesztői azt szeretnék elhitetni, hogy tilos lenne a jelenlegi világjárvány idején a védőoltások beadása”

- írta az egyetem az oldalán.

Érdemes erre figyelni, mert a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya továbbra is folyamatosan vadászik az álhírterjesztőkre.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás