promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Orosz támadás az űrben: szétlőttek egy műholdat
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Telitalálatot értek el, a próba jól sikerült, de még a Nemzetközi Űrállomást is veszélybe sodorták.

Az oroszok nem lacafacáztak, hanem felelőtlennek is mondható határozottsággal szétlőttek egy meghibásodott műholdat az űrben. Az eszköz a saját tulajdonukat képezte ugyan, de az akció beláthatatlan következményekkel járhat a többi űrobjektumra nézve.

Az oroszok űrfegyvere hatékonynak tűnik, de a szétlőtt szatelit után jelentős mennyiségű törmelék maradt Föld körüli pályán. Ez részben már a Nemzetközi Űrállomást (ISS) is fenyegette, az ott tartózkodó asztronautákat arra kérte az irányítás, hogy az állomáshoz dokkolt űrjárműben keressenek menedéket, felkészülve arra, hogy esetleg gyorsan távozniuk kell.

Az éppen az űrben tartózkodó 7 személyre valós veszélyt jelentett a meggondolatlan orosz erőfitogtatás. Nagyjából 4 óra hosszát kellett a készenléti járművekben maradniuk, és emiatt a NASA kénytelen volt több eltervezett programot is törölni.

A kifejezetten műholdak ellen tervezett fegyver (rövidítve: ASAT) tesztelése minden bizonnyal úgy történt meg, hogy közben nem egyeztettek az űrprogramban részt vevő többi állammal. Az orosz védelmi minisztérium hivatalos közleménye szerint azonban szó sem volt mások veszélyeztetéséről.

„Az Egyesült Államok is tisztában van azzal, hogy a keletkezett törmelék a teszt végrehajtásának időpontja, illetve a pályaparaméterek révén nem jelent fenyegetést az űrállomásra, az űrjárművekre és az űrbéli tevékenységekre”

– próbálták csírájában elfojtani a többiek méltatlankodását. A történtekben az a legfurcsább, hogy talán még a Roszkoszmosz (vagyis az orosz űrügynökség) sem tudott előre a tervezett csapásról, ezért őket is ugyanúgy meglepte, mint külföldi kollégáikat.

A telitalálatot valószínűleg a Nudol nevű anti-szatelit fegyverrel érték el. Ez olyan, mint egy anti-ballisztikus rakéta, de nem földi, hanem kifejezetten űrbéli célpontok ellen tervezték. Van ilyen az amerikaiaknak és a kínaiaknak is, ám ők nem használják nyakra-főre azokat.

Az USA szerint a megsemmisült műholdnak mintegy 1500 darabja elég nagy ahhoz (10 cm fölötti), hogy követni tudják a pályájukat, de ezeken kívül akár több tízezer kisebb darab is keringhet mostantól az űrben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás