promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kell a negyedik oltás is? Szlávik János aggasztó híreket közölt
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Szlávik János szerint hamarosan szóba fog kerülni a negyedik oltás is, és újabb járványügyi intézkedéseket kell hozni.

Szlávik János nemrég az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorának vendége volt, ahol elmondta, hogy a Dél-pesti Centrumkórház intenzív osztályán fekvő koronavírusos betegek 80-90 százaléka nincs beoltva. Hozzátette, hogy a fekvőbeteg osztályon ennél árnyaltabb a kép, oda ugyanis azok is bekerülhetnek, akik beoltatták magukat, de mondjuk idős koruknál fogva vagy krónikus betegségeik miatt intézményi ellátásra szorulnak.

Az egészségügyi intézmény infektológus főorvosa kijelentette, hogy mint minden országban, Magyarországon is az oltatlanok vannak nagyobb veszélyben, és véleménye szerint hamarosan szóba fog kerülni a negyedik oltás is, ugyanis elképzelhető, hogy bizonyos időközönként újra kell majd oltatnia magát az emberiségnek.

Szlávik János úgy látja, hogy az oltási hajlandóságot különböző módokon lehet emelni, melynek legsúlyosabb változata a kötelező oltás bevezetése - Ausztriában is erről döntöttek -, de véleménye szerint Magyarországon ezt más módszerekkel is el lehet érni. A főorvos azon a véleményen van, hogy a kötelező oltást olyan betegségek ellen kell bevetni, amiket el kell törölni a Föld színéről, de a koronavírus, mint egy folyamatosan jelenlévő, változó megbetegedés, nem ilyen, éppen ezért nehéz lenne kötelező oltással harcolni ellene.

A szakember figyelmeztetett arra, hogy a koronavírus nem olyan, mint az influenza, itt 4-6 havonta fel kell frissíteni az immunrendszert. Nem csak azért, mert csökken a védettség, hanem mert újabb variánsok jönnek.

Szlávik János szerint közel vagyunk ahhoz, hogy szóba kerüljön a negyedik oltás, néhány országban már most napirenden van.

A főorvos továbbá elmondta, hogy a koronavírus gyógyszeres kezelésére jelenleg a favipiravir áll rendelkezésre, a betegség első öt napján lehet ezzel próbálkozni. Emellett vannak már olyan gyógyszerek is, amelyek hamarosan eljuthatnak majd Magyarországra is, ezek közül az egyik 50, a másik 89 százalékban akadályozza meg, hogy a fertőzött személy intenzív osztályra kerüljön vagy meghaljon.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás