promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Újra felbukkant az élőlény Új-Zélandon, ami 30 évente jelenik meg a helyi embereknek - még a szakértő is megdöbbent
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Utoljára 1993-ban látták az élőlényt Új-Zélandon. Ha gyakrabban bukkanna fel, akkor az már aggodalomra adna okot.

Senki se ijedjen meg, nem egy újabb Loch Ness-i szörnyhöz hasonló lény bukkant fel Új-Zélandon, és nem is A Gyűrűk Ura-filmek egyik fantázialénye rémisztgeti 30 évente a helyieket (Új-Zélandon forgatták Peter Jackson A Gyűrűk Ura-, és A hobbit-trilógiáját - a szerk.), csupán egy Adélie-pingvin tévedt el, akit 3000 kilométerre az otthonától találtak meg.

A környékbeliek Pingunak nevezték el az elveszettnek tűnő állatot. Harry Singh helyi lakos, aki a madarat észrevette, először plüssjátéknak vélte. A férfi elmondása szerint éppen a feleségével sétáltak a Christchurch közelében lévő Birdlings Flat tengerpartján, amikor megpillantották a pingvint.

„Hirtelen megmozdította a fejét, ekkor jöttünk rá, hogy nem játékot, hanem élő állatot látunk. (...) Egy órán át nem mozdult...kimerültnek tűnt”

- mesélte a BBC-nek.

Singh pingvinmentőket hívott, mert aggasztotta, hogy a madár nem indult el a víz felé, így könnyen a parti ragadozók prédájává válhatott volna. A madár végül Thomas Stracke-hez jutott, aki tíz éve foglalkozik pingvinrehabilitációval. A szakértő megdöbbent, amikor megállapította, hogy a pingvin a kizárólag az Antartkiszi-félszigeten élő Adélie faj képviselője.

A vérvizsgálat után kiderült, hogy Pingu alultáplált és vízhiányos, ezért infúzióval táplálni kezdték. Később egy kutyáktól védett partszakaszon engedték szabadon. Eddig kétszer, 1993-ban és 1962-ben - vagyis nagyjából mindig 30 év elteltével - találtak Adélie-pingvint Új-Zélandon. Szakértők szerint aggodalomra adna okot, ha gyakrabban fordulnának elő. Az Otago Egyetem zoológusa szerint ez azt jelentené, hogy valami megváltozott az óceánban.

„Ha többet kutatjuk a pingvinek mozgását, viselkedését, populációik alakulását, az a tengeri ökoszisztémákról is elmond valamit”

- mondta el Philip Seddon.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás