promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hidegrázós: a Biblia legismertebb sztorijának megtalálták a helyszínét? Itt kezdődhetett minden? - A szakértők szerint lehetséges
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ikonikus helyszín nyomaira bukkanhattak a szakértők.

Egy, a bibliai helyszínek felkutatásával foglalkozó régészcsoport azt állítja, hogy a Szaúd-Arábiában lévő Jabal Maqla-hegy lehet az, ahová felment Mózes, hogy a népe számára Istentől megkaphassa, majd lehozhassa a kőbe vésett tízparancsolatot. A helyszínről amúgy már évszázadok óta nagy vita folyik, sok régész szerint a Negev-sivatagban kellene keresni ezt a hegycsúcsot.

A hegy amúgy a zsidó, a keresztény és az iszlám vallás egyik szent helye lenne, de a pontos helyszínt eddig nem sikerült meghatározni.

Éppen ezért lehet az, hogy sokan az Egyiptomból való kivonulást mítosznak tartják, egy olyan eseménynek, ami valójában nem történt meg. Ám, ha bizonyítékok bukkannának fel, az mindent megváltoztathatna. Ryan Mauro, a kutatás egyik vezetője szerint eddig rossz helyen keresték a szent hegyet, éppen ezért lehet az, hogy semmiféle bizonyíték nem került elő.

A kutató azt is elmondta, hogy a Jabal Maqla-hegy teteje megfeketedett, mintha a bibliai sztori játszódott volna le itt több ezer éve. A Bibliában ugyanis úgy írják le az eseményeket, hogy a hegy tetejére sötét felhő telepedett, villámlás és füst látszódott, és óriási hangzavar hallatszott.

A környéken ezen kívül sziklarajzokat és tenger alatti ösvényeket is találtak, mintha tényleg itt kezdődött volna minden. Persze a kutatók egyelőre csak rövid beszámolót adtak ki a nagy felfedezésről, további vizsgálatok következnek majd.

Hogyan is képzeljétek el, mi történt pontosan a hegynél? Talán óriási giccsel, de annál látványosabban adja vissza az egyelőre legendákba merülő sztorit az 1956-os Tízparancsolat című film, amely Charlton Heston főszereplésével készült:

(via The Sun)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás